Četvrt veka guglovanja – zašto danas morate kliknuti na google.com

Šest stvari koje treba da znate o kompaniji koja vam je promenila život (po izboru veštačke inteligencije).

Na današnji dan, 27. septembra 1998. godine na internet je postavljena prva verzija internet pretraživača Gugl. U roku od nekoliko godina nametnuo se kao ključni pretraživač, a ubrzo i kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svetu koja danas vredi 1,7 biliona dolara. Jedna od oblasti u kojoj se kompanija Alfabet (vlasnik Gugla) danas razvija je veštačka inteligencija kojoj smo dali u zadatak da napiše šest ključnih stvari o Guglu.

Osnivači i počeci

Gugl su 1998. godine osnovali Lari Pejdž i Sergej Brin dok su bili doktoranti na Stenfordu. Prvobitno je bio zamišljen kao istraživački projekat pod nazivom „BackRub“. Gugl je zatim službeno pokrenut 4. septembra 1998. godine u garaži u Menlo Parku, Kalifornija.

Algoritam PageRank

 Gugl se izdvajao od drugih pretraživača zbog svog jedinstvenog algoritma pod nazivom PageRank. Ovaj algoritam ocenjivao je važnost veb stranica na osnovu broja i kvaliteta veza koje vode ka njima, što je rezultovalo relevantnijim rezultatima pretrage za korisnike.

Proširenje poslovanja

 Iako je počeo kao pretraživač, Gugl se proširio na mnoge druge usluge i proizvode, uključujući Gmail, Google Maps, Google Drive, Android operativni sistem, Google Assistant i mnoge druge. Kompanija je takođe ušla u svet hardvera s proizvodima kao što su Google Pixel telefoni i Google Home pametni zvučnici.

Stvaranje Alphabet-a

Gugl je 2015. godine prošao kroz veliku korporativnu reorganizaciju i stao pod krov veće kompanije zvane Alphabet Inc. Cilj ovog poteza bio je da odvoji Guglovu osnovnu delatnost (pretraga, Android, YouTube) od drugih ambicioznih projekata kao što su Waymo (autonomna vozila) i Calico (istraživanja u oblasti produženja života).

Pitanja o privatnosti i etici

Tokom godina, Gugl je često bio predmet kritika zbog pitanja privatnosti, cenzure i etičkih dilema. S obzirom na rast kompanije, porasla je i količina podataka koje sakuplja od svojih korisnika, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa zaštitom privatnosti i načinom na koji se ti podaci koriste.

Inovacije i budućnost

Uprkos izazovima, Gugl je i dalje jedan od vodećih inovatora u tehnološkoj industriji. Kompanija ulaže u istraživanje veštačke inteligencije, kvantnog računanja, zdravstvenih tehnologija i mnogih drugih oblasti koje oblikuju budućnost tehnologije i društva.