Covid 19 – četiri godine posle

Prošlo je četiri godine od 6. marta 2020. godine kada je otkriven prvi slučaj virusa Covid19 u Srbiji. Dana 15. marta 2020. godine, proglašeno je vanredno stanje na teritoriji cele države, zatvorene su škole, zabranjena masovna okupljanja, a tri dana kasnije uveden je policijski čas.

Tog perioda prisetio se Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, a kako je rekao za Regionalna Sremska Televizija  novi virus zbunjivao je i lekare i naučnike i pacijente, a nažalost odneo je milione života u celom svetu. U tom periodu svi su bili zatečeni, ali možemo zaključiti da se Sremska Mitrovica veoma brzo snašla u jednoj takvoj vanrednoj situaciji. 

Odmah po proglašenju vanrednog stanja, u Mitrovici je formiran kol centar, koji je bio „produžena ruka“ Gradskom štabu za vanredne situacije, najviše u pogledu pomoći i podrške starijim osobama kojima je u tom periodu bilo onemogućeno kretanje usled policijskog časa i ostalih ograničenja.

Prisećajući se početaka pandemije, Samardžić je rekao da se Mitrovica veoma brzo snašla i po pitanju obezbeđivanja zaštitne opreme, materijala i dezinfekcionih sredstava. Natrijum hipohlorit počeo je da se proizvodi u mitrovačkom „Vodovodu“ i distribuira građanima u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

U početku nije bilo lako, jer je virus bio velika nepoznanica za sve, ali vremenom je stvorena navika, kolektivna odgovornost i svest, koja je zaživela među građanstvom. 

Kada je počeo proces imunizacije, u PSC „Pinki“ je formiran veliki imunizacioni centar, koji je bio namenjen vakcinaciji ne samo Mitrovčana, nego i ostalih građana, posebno lica iz inostranstrva, pre svega iz Republike Srpske.

Nakon 4 godine može se zaključiti da smo mnogo toga naučili o virusu, o borbi protiv njega, ali ono što je najvažnije – naučili smo šta je kolektivna odgovornost i solidarnost, kako bi u budućnosti pravovremeno i na najbolji način reagovali ukoliko nas ovakve i slične situacije ponovo zadese.