Poljoprivrednike očekuju značajni podsticaju, otvoren IPARD 3 poziv

Raspisan je prvi javni poziv za IPARD III program podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, opremanje objekata i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada. Po jednom zahtevu moguće je dobiti od minimalnih 20.000 do maksimalnih milion evra. Poziv je otvoren do 24.maja, a iz Poljoprivredne stručne službe pozivaju poljoprivrednike da na vreme krenu  sa prikupljanjem dokumentacije.

Tekst Javnog poziva dostupan je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Javni poziv za Meru 1 trećeg ciklusa IPARD programa,  namenjen poljoprivrednicima iz sektora mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva. Ukupna sredstva namenjena za ovu meru iznose 4,8 milijardi dinara, a mogu da konkurišu nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kao i pravna lica i zadruge.

„Bespovratni deo ovih sredstava je 60 do 75 odsto ukupne investicije, a po  investiciji može da se ostvari podsticaj  čak i do milion evra. S obzirom da je prikupljanje potrebne dokumentacije za ovaj poziv dosta složeno i dugotrajno, zainteresovani moraju na vreme da pripreme i da pribave svoju dokumentaciju, imaju skoro tri meseca, tako da ko još nije počeo, preporuka je da krene“ – napominje Marta Barčik, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi i dodaje –  „Poljoprivredna savetodavna stručna služba Subotica organizuje obuke za mlade poljoprivrednike koji nemaju potrebno iskustvo u poljoprivredi, oni moraju da prođu neku vrstu obuke koju mi organizujemo i potrebno je samo da nam se jave“ – kaže sagovornica i napominje da je to jedan od zahteva za učešće na IPARD programu.

Za ceo sedmogodišnji ciklus IPARD III programa,  Evropska unija namenila je 288 miliona evra, a kako je u pitanju prvi javni poziv, poljoprivrednici mogu očekivati još mera u narednom periodu. Do sada je bespovratna sredstva za unapređenje ruralnog razvoja na ovaj način obezbedilo oko 1.300 poljoprivrednika iz Srbije.

„IPARD mere su osmišljene tako da se zahvaljujući njima povećava konkurentnost i proizvodnja na poljoprivrednim gazdinstvima, tako da, kao i dosadašnji konkursi i na ovom očekujemo odziv ozbiljnih poljoprivrednih proizvođača koji nameravaju da postignu bolje rezultate na svom imanju.“