Da li ste posetili Breskvicijadu?

FOTO; ruma.rs

Nekoliko vojvođanskih udruženja žena okupilo se na Ivandan na petoj klenačkoj „Breskvicijadi“.

Svoje proizvode izložile su žene iz novosadske „Vojvođanke“, zatim „Kraljevčanke“ iz Kraljevaca, „Fruškogorke“ iz Stejanovaca, „Surčinke“ iz Surčina, žene iz Udruženja „Majka Angelina“ iz Kupinova, članice Etno udruženja „Đurđevak“ iz Laćarka, ali i organizatorke manifestacije – žene iz klenačkog „Ljiljana“.

FOTO: ruma.rs

Najbolje breskvice su napravile „Kraljevčanke“, ali i ostale koje su se našle na izložbi bile su više nego odlične. „Kraljevčanke“ su se dobro pokazale i po pitanju rukotvorina, za izloženi vez su takođe osvojile prvo mesto. Snežana Bogdanović, predsednica ovog Udruženja ne krije zadovoljstvo i ističe da će Kraljevčanke učestvovati na sličnoj manifestaciji 10-og jula u Beogradu, na Skadarliji, koja nosi naziv “ Žene Srema, Banata i Bačke“. Odmah posle toga slede ubrzane pripreme za nešto što je njihov lični pečat, a to je manifestacija „Žetva“ u Kraljevcima 18-og jula.

FOTO: ruma.rs

Zahvalnice koje potpisuje Ljiljana Stanić, predsednica Udruženja žena „Ljiljan“ Klenak otišle su Opštinskom udruženju penzionera Ruma, Odeljenju za društvene delatnosti Opštine Ruma, Turističkoj organizaciji i Kulturnom centru „Brana Crnčević“, kao i brojnim udruženjima i pojedincima koji pružaju podršku ovom udruženju žena.

Na teritoriji Opštine Ruma postoje samo tri registrovana i aktivna udruženja žena (Ljiljan, Kraljevčanke, Tifani-Dobrinci) i jedno koje je aktivno, ali nije registrovano („Fruškogorke“, Stejanovci). Dobra vest je što je registracija „Fruškogorki“ u toku i što se vodi aktivna politika negovanja i očuvanja tradicije kroz njihov rad.