Dan biblioteke u Šidu

Datum 17.decembar 1849.godine pominje se u “Bukvicama” Dositeja Obradovića kao dan osnivanja Prve srpske čitaonice u Šidu. 

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović prisustvovao je, sa saradnicima, obeležavanju Dana Narodne biblioteke “Simeon Piščević”. On je ovom prilikom čestitao 173. godišnjicu postojanja ove kulturne institucije, zahvalivši se direktorici Narodne biblioteke na godinama vrednog i predanog rada, vođenja Biblioteke kao dostojnog nastavljača srpske čitaonice, stecišta kulture našeg grada. 

Direktorica Narodne biblioteke “Simeon Piščević” Slavica Varničić je sa ponosom predstavila knjigu pod nazivom “Knjiga koja je čuvala tajnu”, autora Petra Tereka iz Višnjićeva, čiji je izdavač Narodna biblioteka “Simeon Piščević”. Reč je o knjizi za najmlađe čitaoce, za sve koji se sa radošću sećaju detinjstva, knjizi “punoj tajni mirnog i tajnovitog grada, dogodovština njegovih stanovnika, velikih ljubitelja proze i poezije, priča o družini posebnoj i nadaleko hvaljenoj”. Izdavanje knjige podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. 

U okviru večerašnje svečanosti dodeljene su diplome i zahvalnice učesnicima literarnog konkursa koji Narodna biblioteka “Simeon Piščević” raspisuje u okviru Višnjićevih dana.