Danas je Međunarodni dan žena vozača, a ovo je najveći problem s kojim se one susreću u vožnji

Današnji dan, 24. jun, obeležava se kao Međunarodni dan žena vozača. Tim povodom, žiri za izbor Svetskog automobila godine sačinjen od 77 automobilskih novinarki iz 53 zemlje sveta (WWCOTY), ukazao je na jedan od najvećih problema današnjice kada govorimo o vožnji…

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom uz pomoć Women’s Worldwide Car Of The Year žirija (WWCOTY), ukupno 78 % žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom. U ispitivanju je učestovalo oko 1.500 žena vozača iz 20 zemalja sveta, među kojima je i naša zemlja (Australija, Austrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Srbija, Španija, Švajcarska, UK i SAD).

Istraživanje koje je pokrenula članica WWCOTY žirija iz Češke, Sabina Kvášová, urednica časopisa i web portala “Zena v aute.cz“, pokazalo je da 78 % žena vozača agresiju na putu smatra ozbiljnim problemom, a 69 % njih smatra da je agresivno ponašanje na putevima u porastu.
„Putem upitnika analizirali smo kako se žene vozači osećaju, čega se boje, kako se ponašaju za volanom i na putevima“, kaže Sabina Kvášová.


Čega se žene vozači plaše u vožnji?

Prema studiji, postoje tri glavne teme oko kojih su žene vozači zabrinute: agresivni vozači (22 %), saobraćajne nezgode (20 %) i vožnja pri smanjenoj vidljivosti (20 %). Zatim slede proklizavanje vozila (13 %) i sudar sa životinjama (9 %). Sa druge strane, 16 % žena vozača ne plaši se ničega.
Zanimljivo je pogledati odgovore koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Primera radi, agresivne vozače kao glavnu brigu tokom vožnje najviše navode učesnice ankete iz SAD (82 %), Španije (31 %) i Poljske (38 %).
Saobraćajne nezgode kao glavni strah zastupljene su u odgovorima iz Italije (51 %), Poljske (35 %) i Nemačke (31 %). Vožnja pri smanjenoj vidljivosti predmet je zabrinutosti uglavnom žena vozača iz Velike Britanije (52 %), Nemačke (50 %) i Poljske (20 %).

Većina žena vozača u svetu, oko 55%, sporadično se susreće s agresivnim ponašanjem na putu, 25 % njih susreće se s agresivnim ponašanjem svaki dan, a 20 % nekoliko puta nedeljno“, ističe organizatorka ovog istraživanja i članica žirija WWCOTY, Sabina Kvášová.


Šta žene vozači predlažu?

Na pitanje koje mere treba preduzeti protiv agresivnih vozača, žene vozači širom sveta uglavnom predlažu strože kazne (45 %), program specijalizovane psihološke terapije (27 %), detaljniju obuku budućih vozača (20 %) i preventivne kampanje (8 %).


Za šta su najviše žene vozači u Srbiji?
Gledajući po pojedinim zemljama, stroge kazne protiv agresivnih vozača podržavaju žene vozači u velikoj meri u Danskoj i Srbiji (97 %), a slede ih SAD (54 %) i Italija (50 %).


Obaveza prolaska kroz program specijalizovane psihološke terapije za vozače i naknadna psihološka procena mentalnih sposobnosti vozača, takođe ima snažnu podršku u Danskoj i Srbiji (97 %), SAD (54 %), te u Poljskoj i Kolumbiji (50 %).


Budući vozači moraju biti svesni rizika povezanih s agresivnošću na putevima tokom svoje obuke, a tu predloženu meru podržavaju Velika Britanija (43 %), Italija (42 %), Španija (30 %). Preventivne kampanje o opasnostima agresije uglavnom su naveli u odgovorima ispitanici iz SAD (45 %), Poljske (37 %) i Nemačke (24 %).


Zašto je važno da žene voze?

Ovim istraživanjem žiri za izbor Svetskog automobila godine (WWCOTY), ima za cilj da objavi perspektivu žena vozača u vezi s ponašanjem u vožnji. Međunarodni dan žena vozača, dan koji brani mobilnost kao neotuđivo pravo koje doprinosi slobodi, dostojanstvu, te ličnom i profesionalnom razvoju žena, savršena je prilika za isticanje ove ankete.
Vožnja otvara vrata nezavisnosti milionima žena širom sveta u potrazi za boljom budućnošću, postizanju pravednijih životnih uslova i praćenju svoje strasti prema moto-sportu.
Danas žene utiču na više od 80% kupovine automobila u naprednim zemljama. Ovaj broj će nastaviti da raste u narednim godinama.
„Postotak mladih studentkinja već je porastao u razvijenim zemljama. Paritet plata postaje dostižan cilj, upravni odbori više nisu sačinjeni isključivo od muškaraca, a na listama najbogatijih ljudi na svetu nije neobično videti sve više ženskih imena,“ kaže Marta García, izvršna predsednica WWCOTY žirija.
Međunarodni dan žena vozača takođe slavi sve veću važnost izražavanja mišljenja i iskustava žena o automobilima na društvenim mrežama. Broj žena na globalnom nivou na Instagramu je 53,6%, Facebooku 44%, Linkedinu 43,7% i TikT-u 49,2%.
Za žene se ne radi samo o performansama i bezbednosti jednog vozila, već je kod mnogih reč i o spašavanju planete kroz ekološku svest, bez gubitka prava na slobodu da dolaze i odlaze gde i kada žele.
Međunarodni dan žena vozača razlog je za razmišljanje. Mnoge žene još uvek osećaju da ih partneri pažljivo posmatraju dok voze, potom koriste samo drugi porodični automobil ili osećaju malo podrške u svetu moto-sporta. Zato je obeležavanje Međunarodnog dana žena vozača, inicijative koju promoviše i WWCOTY, važnije nego ikada.