Danas je u Sremskoj Rači otkriven spomenik slovačkom književniku – heroju rata

Danas je u Sremskoj Rači otkriven spomenik slovačkom pesniku, Adolfu Svatopluku Osvaldu, (1839-1876), koji je poginuo tokom oslobodilačkog Srpsko-turskog rata 1876-1878, kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u srpskoj Drinskoj diviziji 4. jula 1876, u bici kod Sremske Rače.

Spomenik ovom Slovaku, otkriven je u školskom dvorištu u Sremskoj Rači čime je obeleženo 145 godina od njegove smrti.

Svečanom događaju su prisustvovali predstavnici Grada Sremska Mitrovica na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, zatim inicijator i predsednik Odbora za podizanje spomenika, Nebojša Kuzmanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović, ambasador Republike Slovačke u Beogradu, Fedor Rosoha, biskup Slovačke evangeličke crkve u Srbiji, Jaroslav Javornik, predsednik Matice Slovačke u Srbiji, dr Branislav Kulik, predsednika UŽdruženja Srba u Slovačkoj, Stanoje Ribič i mnogi drugi.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Nemanja Starović, ovom prilikom je izjavio da je našoj generaciji pripala obaveza da se herojima rata kao što je to Adolf Svatopluk Osvald, odužimo na ovakav način.

Starović je istakao da je malo je država u Evropi sa kojim Republika Srbija ima tako intenzivno prijateljstvo i svestranu saradnju kao što je to slučaj sa Republikom Slovačkom. Da naša dva naroda vežu duboke istorijske veze i snažno prijateljstvo ali i to što na isti način posmatramo međunarodno javno pravo. Nama je posebno dragocena podrška koju nam Slovačka pruža u pogledu zaštite teritorijalne celovitosti i suvereniteta naše zemlje.

Ambasador Republike Slovačke u Srbiji, Fedor Rosoha, istakao je da mu je posebno drago što prisustvuje svečanom otkrivanju spomenika svom zemljaku, književniku, novinaru, na mestu gde je on kao dobrovoljac boreći se za slobodu i oslobođenje, poginuo, daleko od njegove rodne Banske Bistrice.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetalna Milovanović, istakla je da velika dela žive u vremenu dok žive u našem sećanju, a da je danas trenutak da ispravimo jednu takvu nepravdu prema izuzetnoj ličnosti koja je za nas dala svoj mladi život.

„Osvald je za našu slobodu položio je svoj izuzetan život, a bio je poeta, novinar, prevodilac i u punom životnom naboju. Prošlo je 145 godina od bitke kod Rače, zato treba da ispravimo grešku koja je počinjena prema Osvaldu, ova bista će da nas ponosno podseća da je jedan mlad čovek koji je pripadao drugom narodu delio sa nama ideju slobode i za nju položio život“, rekla je gradonačelnica Milovanović.

Adolf Svatopluk Osvald je rođen 12. maja 1839. u Banskoj Bistrici. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Banskoj Bistrici, a od 1863 – 1866. studirao je filozofiju na Univerzitetu u Pragu. Godine 1862. je postavljen za pisara u sudu u Banskoj Bistrici, kasnije je bio urednik listova u Pragu, Budimpešti i u Slovačkoj. Pisao je priče biografije, političke komentare osvrte i vesti u češkim i nemačkim časopisima. Prevodio je sa nemačkog, poljskog i mađarskog jezika. Pisao je pod pseudonimima: A. Sv. Bistricki, Đetvan, A. S. Pohronski, Turanski, Turski, Urpinov, Urpinski.

Nebojša Kuzmanović, inicijator podizanja spomenika

Sredstva za podizanje ovog spomenika obezbedio je ”Odbor za podizanje spomenika Adolfu Svatopluku Osvaldu – Novi Sad”, uz podršku ”Centra za srpsko slovačke teme” iz Novog Sada i ”Udruženja Srba u Slovačkoj” iz Bratislave, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Prethodni tekstKompanija „Eaton electric“ zapošljava operatere u proizvodnji
Sledeći tekstU poslednja 24 sata 34 pacijenta sa antigen pozitivnim testom – četiri hospitalizovana