Edukacija o bezbednoj proslavi kroz projekat „Matura 2024”

Edukacija maturanata o prevenciji nedoličnog i nasilničkog ponašanja u sklopu projekta „Matura 2024” održana je u Prehrambeno-šumarskoj i hemijskoj školi. Tribine u svim srednjim školama, održavaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

Kroz projekat „Matura 2024” policijski službenici informišu maturante o prevenciji nedoličnog i nasilničkog ponašanja, posledicama zloupotrebe alkohola i opojnih droga, o bezbednom i odgovornom ponašanju u saobraćaju, te rizicima i posledicama nepoštovanja saobraćajnih pravila prilikom vožnje.

Biljana Kovačević direktorica Prehrambeno-šumarske i hemijske škole kaže da je cilj ovog projekta očuvanje povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija i dodaje: „Učenicima završnih razreda naše škole održano je predavanje o bezbednoj proslavi mature u okviru projekta Matura 2024, pod pokroviteljskom Školske uprave i Ministarstva prosvete Republike Srbije. Za sve nas u školama je veoma bitan događaj matursko veče, kao i završetak školske, nastavne godine, to povlači čitav niz aktivnosti koje su veliki izazov za naše maturante. Predavanja realizovana tokom prethodnih godina dala su dobar rezultat, uspeli smo da sprečimo potencijalne incidentne situacije. Proslava mature naših učenika zakazana je za četvrti jun, u Hotelu Srem.”

Realizovana su sva predavanja kojom prilikom je naglaženo da mladi trebaju da budu svesni svoje obaveze da poštuju zakon, lične odgovornosti ako ga prekrše i posledica koje mogu imati u slučajevima da izazovu ili učestvuju u tuči, ometaju javni red, ometaju rad policije, neovlašćeno koriste pirotehnička sredstva, konzumiraju alkohol ili opojne droge ili ugrožavaju svoje i tuđe živote upravljajući vozilom pod dejstvom alkohola, nedozvoljenom brzinom, bez sigurnosnog pojasa ili bez položenog vozačkog ispita.

„Cilj ovih predavanja je povećanje svesti učenika kako bi što bezbednije i bezbrižnije realizovali aktivnosti vezane za proslavu mature. U realizaciji projekta učestvuju policijski službenici policije opšte nadležnosti, saobraćajne policije i operativne grupe za prevenciju maloletničke delikvencije. Tokom predstojećih dana i tokom održavanja maturske proslave policijski službenici će pojačano kontrolisati javni red i mir i bezbednost u saobraćaju. U ime mojih kolega i svoje lično ime svim maturantima i njihovim porodicama čestitam maturu i želim im da je proslave bezbedno u zdravlju i veselju, kako bi se u budućnosti, ovog važnog događaja sećali sa osmehom,” rekla je Snežana Stupar policijska službenica i učesnica projekta „Matura 2024”.

Pored preventivnih aktivnosti, pripadnici policije će u dane završetka školske godine i održavanja maturskih proslava dodatno kontrolisati javni red i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima i u blizini objekata u kojima će biti organizovana maturska slavlja.

U interesu maturanata, roditelja, nastavnika i građana je da maturske proslave proteknu bezbedno i da onima kojima su namenjene ostanu u najlepšoj uspomeni.