Epidemiološka situacija u Sremskom okrugu i dalje vanredna

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ocenjuje epidemiološku sutuaciju u Sremskom okrugu kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda oboljevanja od virusne infekcije izazvane koronavirusom na izrazito visokom nivou. U ovom trenutku na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i drugih opština Srema situacija se ocenjuje kao vanredna.

Najpovoljnije stope prevalencije imaju opština Sremska Mitrovica i opština Šid, navela je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

„Tokom prethodnog dana u Sremu je registrovano 109 novih slučajeva oboljevanja, dijagnostika se I dalje utvrđuje brzim antigenskim testom, testom koji je dominantan u dijagnostici u odnosu na PCR dijagnostiku gde se dijgnostikuje dosta manji broj lica na koronainfekciju. Radi se o licima koji su rezervoari zaraze i koji vrlo lako mogu preneti virus u svojoj sredini. Novi podaci o broju novoinficiranih na teritoriji okruga Srema su: u Sremskoj Mitrovici se u prethodna 24 časa registruje 37 novih lica, u Staroj Pazovi 18, u Rumi 19, Inđija 13, Irig 4, Šid 12. Broj registrovanih aktivnih lica u Sremu je 2.608, najveći broj aktivnih lica je u Staroj Pazovi 816, a potom slede Sremska Mitrovica sa 525 lica, Ruma se 421 licem, Inđija sa 331 licem, Šid 224, Pećinci 190 i Irig 101 lice. Broj predloga sanitarnoj inspekciji za izolaciju je u Sremskoj Mitrovici 550, u Staroj Pazovi 835, u Rumi 440, Inđiji 348, u Šidu 242, Pećincima 200 i Irig 115, ukupno 2.730. Stope prevalencije koje se porede na okrugu Srema govore upravo da najveće stope prevalencije u ovom momentu ima opština Stara Pazova i opština Pećinci, a najpovoljnije stope prevalencije imaju opština Šid i opština Sremska Mitrovica, znači analiziramo broj inficiranih lica, aktivnih inficiranih lica na 100.000 stanovnika”, rekla je dr Zec Petković.

Prema rečima prim. dr Dragana Malobabića v.d. direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica ,na dan 4. aprila 2021. godine u Kovid centru, smešteno je 159 pacijenata, na respiratoru su 23 obolela.

Kako je naveo dr Malobabić: „U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica od 159 njih 136 leži na bolničkom odeljenjima, od tog broja 122 pacijenta su pozitivna, 17 čekaju svoj nalaz. Ukupno je pregledano 85 ljudi, hospitalizovano devet i opušteno dva pacijenta. Ako poredimo ovu situaciju sa situacijom kakva je bila u novembru, broj pacijenata u Opštoj bolnici je znatno manji ali vidimo da je broj respiratora koji su u funkciji veoma visok, što bi jednostavno trebalo da znači da slučajeva ima manje ali su onih teži. Taj smanjeni broj slučajeva ipak treba najviše da zahvalimo vakcinaciji i pozivamo naše sugradjane i sve stanovnike Srema i sve ljude koji žele se vakcinišu da to učine u najkraćem vremenskom periodu i da na taj način prevedemo ovo dugotrajno stanje u kome se nalazimo u kraju. Bolnica je dobila u sredu još 10 respiratora tako da sad broji 55.”

Svi prisutni na konferenciji za novinare su još jednom pozvali građane da se vakcinišu u narednom periodu.

Što se tiče đaka, učenici i osnovnih i srednjih škola ostaju na onlajn nastavi, a do četvrtog razreda osnovne škole i dalje nastavu imaju u školi.

Izvor: Sirmiuminfo