Evropska zelena nedelja počela u Mitrovici predstavljanjem projekta vrednog 10 miliona evra

Danas je na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici svečanim otvaranjem otpočela Evropska zelena nedelja u Srbiji, predstavljanjem projekta „Odvajanje kućnog otpada” koji realizuju JKP „Komunalije”, Regionalna deponija „Srem-Mačva” i Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa EU, Ambasadom Švedske u našoj zemlji i republičkim Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Regionalnu deponiju „Srem Mačva” i nov pogon za separaciju otpada obišli su Emanuele Žiofre, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Anika Ben David, ambasadorka Švedske, Marko Jovanović šef CFCU Ministarstva finansijakao i predstavnici Grada Sremska Mitrovica gradonačelnica Svetlana Milovanović i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Ovim povodom Emanuele Žiofre, ambasador delegacije EU u Srbiji rekao je: „Moto delegacije EU u Srbiji je „Bolji smo zajedno”, tako i danas okupili smo se zajedno sa predstavnicima Grada Sremske Mitrovice, predstavnicima dva srpska ministarstva i jednom zemljom Evropske unije, Švedskom, da uradimo nešto za dobro građana ovog regiona.  Evropska unija je u poslednjih 15 godina investirala u zaštitu životne sredine u Srbiji gotovo 400 miliona evra, a samo za ovaj projekat oko 4,5 miliona evra. Ukupna vrednost ovog projekata je zajedno sa doprinosom ostalih partnera 10 miliona evra. Cilj je da se smanji broj deponija, a konačan cilj svega toga su čistiji vazduh i voda i naravno čistija reka Sava“.

Emanuele Žiofre, ambasador delegacije EU u Srbiji

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot, sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Sremska Mitrovica je, investicijom Evropske unije, dobila dva vozila za prikupljanje odvojenog otpada, 7.521 plavu kantu za individualna domaćinstva, 133 kontejnera plave boje za papir, plasitku i metal i 112 kontejnera žute boje za sakupljanje stakla.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice istakla je: „Ponosna sam što je baš Sremska Mitrovica izabrana za početak projekta primarne separacije. Mi ćemo u narednom periodu zajedno sa našim Javim komunalnim preduzećem  „Komunalije”, koje je zapravo i nosilac ovog projekta, da nastavimo sa edukacijom namlađe populacije. Značajno je što smo kroz ovaj projekat dobili i prekopotrebnu opremu. Sigurna sam da će naš grad u narednom periodu biti zaista grad za primer ostalnim gradovima u Srbiji, a naš cilj je da nam grad bude još lepši, zdraviji, zeleniji i čistiji.”

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice

Učenici 14 osnovnih škola sa teritorije Grada takmičili su se u tri eko-igre: Štafetna trka, Sakupljanje otpada štipaljkama i Upecaj čep i sastavi reč.

Eko-ambasadori su na štandovima informisali građane o projektu, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i lokalnu zajednicu.

Učesnici muzičko-zabavnog programa koji je održan na Trgu Ćire Milekića bili su: Vrtić Stonogica” Sremska Mitrovica, Muzička škola „Petar Krančević” Sremska Mitrovica, PU „Pčelica” Objekat Maslačak” Sremska Mitrovica i Kulturni centar Martinci” iz Martinaca. Voditelj svečanog otvaranja bio je Stefan Tajbl.