GRAFIČKA rekonstrukcija: Pogledajte kako su izgledali rimski imperatori iz SIRMIUMA!

Grafički dizajner iz Kanade, Daniel Voshart, pokrenuo je projekat „ROMAN EMPEROR PROJECT“ kojim je izvršio vernu rekonstrukciju lica nekih od najpoznatijih ali i manje poznatih rimskih imperatora.

Daniel je o svom projektu rekao:

„Koristeći programe Photoshop, Artbreeder i prosto istorijske činjenice, kreirao sam fotorealistične portrete rimskih imperatore. Za ovaj projekat morao sam da popravljam i ispravljam detalje na njihovim licima, pukotine, noseve, uši, kako bi došao do što realističnije slike 54 imperatora iz perioda Principata (od 27. godine pre Hrista do 285. godine nove ere.)

Izvor: voshart.com

Kreator ove interesantne rekonstrukcije, Voshart, završio je 2015. godine master studije arhitekture na Univerzitetu u Torontu sa fokusom na dizajn i virtuelnu realnost.

Ono što je svakako zanimljivo za nas jeste da je Daniel izvršio rekonstrukciju brrojnih imperatora koji su rođeni u Sirmiumu ili boravili u nekom periodu svoje vladavine u jednom od najvažnijih rimskih gradova.

Mi smo izdvojili mnoge od njih, tako da svi zajedno možemo da uživamo u ovom sjajnom „upoznavanju“ sa verno rekontruisanim licima rimskih careva.

Decije Trajan (249-251) rođen u Sirmiumu
Herenije Etrurac (251), sin cara Decija Trajana, rođen u Sirmiumu
Hostilijan (251). mlađi sin cara Decija Trajana, rođen u Sirmiumu
Klaudije II Gotski (268-270), rođen u Sirmiumu
Kvintil (270), rođen u Sirmiumu
Aurelijan (270-275), rođen u Sirmiumu
Prob (276-282), verovatno rođen u Sirmiumu, doneo vinovu lozu na ove prostore, isušivao močvare u okolini Sirmiuma gradeći velike odvodne kanale