Hrabri piloti pre 80 godina iz Srema branili Beograd

Pre tačno 80 godina, Hitlerova Nemačka napala je Kraljevinu Jugoslaviju.

U sklopu već planiranog napada na Grčku, operacije „Marita“, izvedena je operacija kodnog naziva „Direktiva 25“ koja je imala za cilj da kazni Kraljevinu Jugoslaviju posle odbacivanja Trojnog pakta.

Vazdušnim napadima na Beograd, komandaovao je nemački general Aleksander Ler. Akcija je započela rano ujutru 6. aprila.

Malo je poznato da je  Kraljevina Jugoslavija imala za tadašnje uslove moderno ratno vazduhoplovstvo, i da je u svom inventaru imala i nemačke avione Meseršmit BF-109e.

6. lovački put JKRV-a, pod komandom Božidara Kostića, neposredno pred početak Aprilskog rata, raspolagao je sa 43 aviona. Bio je sačinjen od 32. i 51. vazduhoplovne grupe, stacioniranih u Krušedolu, odnosno Zemunu.

Letište 32. vazduhoplovne grupe, nalazilo se u Prnjavoru kod manastira Krušedol. Zadatak ove grupe bio je zaštita neba nad Beogradom. Za odbranu je korišteno i letište kod Velikih Radinaca.

U neravnopravnoj borbi sa desetostruko nadmoćnijim protivnikom, 6. lovački puk je izgubio 20 aviona, dok je 13 oštećeno. Poginulo je 11 pilota.

Jedan od heroja koji je branio nebo nad Beogradom i Sremom, bio je Mihael Miha Klavora, kapetan prve klase JKRV-a. On je 7. aprila 1941. godine, upravljajući svojim Meseršmitom Bf-109e uspeo da obori jedan neprijateljski avion u vazdušnoj bici nad Irigom.

Poginuo je u pokušaju da sleti na aerodorm. Njegovo telo pokopali su meštani Iriga. Njegov spomenik nalazi se na Katoličkom groblju u Irigu.