Humanitarna akcija „Čepom do osmeha”

U OŠ „Boško Palkovljević Pinki” održano je predavanje i radionica za učenike trećih i četvrtih razreda, u okviru humanitarne akcije „Čepom do osmeha”.

Prema rečima Danijele Međedović, zamenice načelnika Gradske uprave za obrazovanje: „Humanitarna akcija „Čepom do osmeha” postoji već izvesno vreme, čiji cilj jeste skupljanje čepova i prodaja tih čepova kompanijama koje se bave reciklažom plastike. Od novca koji se dobije prikupljanjam čepova kupuju se pomagala za osobe sa invaliditetom, takođe se sređuju dečija igrališta za decu sa invaliditetom. Ono što je meni naročito drago je da se veliki broj čepova prikupi upravo u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, što znači da se prvenstveno razvija svest o zaštiti životne sredine i potrebama osoba sa invaliditetom među našim najmlađim generacijama. Imajući u vidu da se upravo plastika jako teško razgrađuje, da se razgrađuje pod uticajem sunčevih zraka, jako veliki broj plastičnih kesa i plastičnih flaša završava u morima i rekama i na taj način, odnosno kroz ribe koje ih unose kroz hranu kada se razgrađuje i tako završe u našem organizmu, a imajući u vidu da je plastika jako toksičan materijal treba da radimo što više na podizanje svesti da se plastika reciklira i da se ne baca u more i reke.”

Vanja Petković predsednica Udruženja „Čepom do osmeha” master analitičar za zaštitu životne sredine rekla da je cilj Udruženja „Čepom do osmeha” prvenstveno da širi empatiju prema osobama sa invaliditetom i empatiju solidarnost prema našoj planeti.

„Juče se obeležio 22. april Dan planete zemlje, u to ime udruženje se odlučilo da poseti gradove u Vojvodini, krenuli smo sa Sremskom Mitrovicom, danas u isto vreme održavamo čak šest radionica, ja ovde četiri, a u Predškolskoj ustanovi „Pčelica” to jest Vrtiću „Bubamara” održava se još jedna radionica sa timom „Čepom do osmeha” i druga u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj”. Mi ovim želimo da našu decu, koji su pokretači svega, edukujemo o zaštiti životne sredine, o solidarnosti prema svojim drugarima, da osobe i deca sa invaliditetom imaju isto pravo na sreću, na lepši život, a mi kupovinom pomagala to njima omogućavamo. Tako da pozivam sve da se pridruže jer ova akcija samo tako i opstaje zato što ljudi u nju veruju, zato što imamo konkretne rezultate i zato što se trudimo da nam zaista planeta i životna sredina bude čistija i sa nasmejanom decom lepša”, rekla je Petković.

Deca su uživala u ovoj akciji, a kutije za prikupljanje čepova mogu se naći na velikom broju mesta u našem gradu, najviše upravo u školama i vrtićima.