Ekonomska škola „9.maj“ učestvuje u međunarodnom Erasmus + projektu

Ekonomska škola „9.maj“ kao jedan od partnera učestvuje u međunarodnom Erasmus + projektu „Tiny steps for great changes“. Tema projekta je ekologija i održivi razvoj.

Prema rečima koordinatora projekta profesorice engleskog jezika Nede Tović: „Pored naše škole, u projektu učestvuju i škole iz Španije (koja je ujedno i koordinator projekta), Portugala, Italije i Rumunije. Pored podizanja svesti o značaju ekologije i zašite životne sredine, projekat je značajan jer omogućava učenicima da upoznaju svoje vršnjake iz drugih država. Učenici imaju priliku da upoznaju nove kulture i stvore nova prijateljstva. Za sada, kontakt između učesnika je putem različitih onlajn platformi.  Nadam se da će se u skorijoj budućnosti steći uslovi za putovanja, koja su predviđena ovim projektom. To bi nam omogućilo da sve naše divne partnere upoznamo uživo“.

„Ono što ovakvi projekti pružaju učenicima je da na školu ne gledaju isključivo kao na obavezu, da je ne posmatraju samo kroz knjigu, testove i ocene. Učenici imaju priliku da uvide da škola može da ponudi nešto mnogo više od toga i da kroz ovakve aktivnosti mogu da steknu neprocenjiva znanja i iskustva“, dodala je prof. Neda Tović.

U okviru ovog projekta, 22. aprila obeležen je Svetski dan planete Zemlje. Svih pet partnerskih škola u projektu je ovaj dan je obeležilo različitim aktivnostima.

Aktivnosti su zajedno smislili učenici i nastavnici koji učestvuju u projektu. Njihova svrha je bila da se podigne svest učenika o značaju ekologije i zaštite životne sredine. Ove aktivnosti uče ih i koracima koje svaki pojedinac treba da preduzme, da bi doprineo očuvanju naše planete za generacije koje dolaze.

U Ekonomskoj školi sprovedeno je više aktivnosti. Jedna od njih je „A šta ja mogu da učinim?“ u okviru koje su učenici na drvo napravljeno od recikliranog papira, ostavljali poruke. Učenici su u porukama pisali o tome šta oni kao pojedinci čine ili mogu da učine da očuvaju svoju sredinu. Organizovane su prezentacije o Nacionalnom parku Fruška gora i Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Zatim je održan ekološki kviz u kome su učestvovali učenici. Na kraju su nastavnici i učenici posadili deset sadnica belog jasena i cveće u školskom dvorištu.

Za portal Moj grad SM iz Ekonomske škole „9. maj“ istakli su još: „Sa nestrpljenjem očekujemo neku novu aktivnost i radujemo se budućim susretima sa kolegama i
vršnjacima iz naših partnerskih škola“.