iPhone konačno dobija funkciju koju Android ima već 15 godina

foto screenshot benchmark.rs

Iako će ikonice i dalje biti ograničene na mrežni raspored, više neće postojati automatsko popunjavanje praznih mesta.

U tehnološkim krugovima često se vodi polemika o „pozajmljivanju“ funkcija između operativnih sistema, a Apple sada priznaje da je došlo vreme za uvođenje jedne takve dugoočekivane funkcije u svoj iOSNakon punih 15 godina, korisnici iPhone-a konačno će dobiti priliku da prilagode početni ekran na način koji je korisnicima Androida već dobro poznat.

Korisnici iOS-a će, prvi put, moći da raspoređuju ikonice aplikacija kako oni budu hteli, stvarajući prazne kolone, redove i prostor između aplikacija. Iako će ikonice i dalje biti ograničene na mrežni raspored, više neće postojati automatsko popunjavanje praznih mesta, omogućavajući korisnicima veću fleksibilnost i personalizaciju početnog ekrana.

Ova funkcionalnost, koja omogućava premeštanje ikonica na bilo koju lokaciju početnog ekrana ostavljajući prazna mesta, prisutna je u Android sistemu od samog početka. Apple-ova odluka da uvede sličnu mogućnost predstavlja značajno priznanje vrednosti fleksibilnijeg pristupa korisničkom interfejsu.

Informacija o ovoj novini prvo je objavljena na platformi MacRumors, koja se osvrnula na izvještaj Bloomberga o planovima za „personalizovaniji“ početni ekran u okviru iOS-a. Prema izvorima bliskim kompaniji, iOS 18 se u Apple-u smatra jednim od najznačajnijih ažuriranja u istoriji kompanije, što sugeriše da će pored promena u dizajnu početnog ekrana, biti predstavljene i druge značajne inovacije.

Očekuje se da će iOS 18 doneti i napredne mogućnosti veštačke inteligencije, uključujući potencijalnu integraciju Google-ovog Gemini AI modela na iPhone. Dodatno, sa najavom RCS poruka za „2024. godinu“, izgleda da će iOS 18 uvesti i ovu funkciju, što će poboljšati komunikaciju između korisnika Androida i iPhone-a kroz visokokvalitetno slanje slika, videozapisa, audio poruka, te prikazivanje indikatora pisanja i potvrda čitanja.

Predstavljanje iOS 18 očekuje se na Apple-ovoj godišnjoj konferenciji za developere, WWDC-u, u junu, čime će biti ozvaničen početak nove ere u prilagođavanju korisničkog iskustva na iPhone uređajima.