Podignut oskrnavljeni spomenik jevrejskoj zajednici. Apeli da se pronadju počinioci ovog vandalskog čina

Nepoznati počinioci oskrnavili su spomenik posvećen jevrejskoj zajednici na uglu Dositejeve i ulice Svetog Save preko puta Mitrovačke gimnazije. Ovo je već drugi put da su tokom noći nepoznata lica porušila ovo spomen obeležje, na mestu gde je 1942. godine minirana i porušena Sinagoga o čemu ovaj spomenik i svedoči.

Predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, Vladimir Pavlović, najoštrije je osudio ovo nedelo, i istakao da će gradske službe sve učiniti da se ovako nešto više ne ponovi i apelovao na organe reda da pronađu i kazne počinioca.

Komunalne službe su podigle spomenik a po najavama se očekuje da će samo mesto biti bolje osvetljeno i obezbeđeno kamerom.

Ovaj čin vandalizma naišao je na veliku osudu Mitrovčana, koji su svesni svoje prošlosti i kulture življenja sa pripadnicima drugih nacija i naroda.

Inicijator postavljanja spomenika, istoričar Nenad Radmanović rekao je da spomenik treba da informiše Mitrovčane, pogotovo mlađe generacije, da je upravo na tom mestu jedna rušilačka i zločinačka snaga porušila hram jevrejske zajednice koji je krasio ovaj deo grada. I da se ovakvim vandalskim činom vređaju sve žrtve Drugog svetskog rata, a poznato je da je Sremska Mitrovica sa okolnim selima imala veliki broj žrtava.

Slučaj je prijavljen policiji, kako bi se što pre pronašao počinilac ovog vandalskog čina, kažu nadležni.