ЈЕДНОГЛАСНО: Одборници сремскомитровачке Скупштине гласали за постављање споменика браниоцима града 1941.

Данас је на седници Скупштине Града Сремска Митровица једногласно изгласана Одлука о постављању спомен-плоче браниоцима града из 1941. године.

Одлуком је предвиђено да се на простору код кружног тока код насеља „Стари мост“ постави спомен обележје палим војницима Краљевине Југославије који су у Априлском рату у периоду од 10. до 13. априла 1941. године бранили Сремску Митровицу од надолазеће немачке окупаторске војске на месту где се некада налазио понтонски мост.

Иницијативу за постављање спомен-плоче иницирао је митровачки новинар Стево Лапчевић, који је  Градској управи за културу и спорт, поднео Иницијативу за постављање спомен плоче палим војницима Краљевине Југославије у Априлском рату.

Како је ове 2021. године, тачно осам деценија од почетка Другог светског рата на простору Краљевине Југославије, на простору Сремске Митровице најдраматичнији дани током „Априлског рата“ били су између 10. и 13. априла када је
„Митровачки одред“ састављен из добровољачко војно-полицијских снага добио задатак да штити прилазе граду из правца Румске и Лаћарачке малте код понтонског моста на Сави.

Ту је дошло до сукоба југословенске и војске Трећег Рајха потпомогнуте усташким јединицама Мачекове „Хрватске сељачке заштите“.

Војници Краљевине Југославије пружили су достојан отпор чији је резултат био успоравање немачких јединица, као и погибија југословенских војника.

С обзиром да се након другог светског рата палим војницима Краљевине Југославије нико није одужио, Лапчевић је сматрао да би овим војницима требало одати почаст постављањем спомен-плоче.

Постављање споменика се очекује у другој половини априла ове године.