Klinički centar Vojvodine: Budućnost zdravstva koja se gradi danas (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Vojvodine ubrzano se modernizuje, oprema najsavremenijom opremom i nadograđuje. Budućnost zdravstva, za dobrobit svih građana sa teritorije Vojvodine gradi se danas. 

Trenutno se izvode radovi na obnovi i dogradnji postojećeg objekta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, lamelama „B“ i „C“, ukupne površine 33.275 m2. Radovi se paralelno izvode i na izgradnji direktne toplotne veze sa Poliklinikom.

Kako teku radovi na ovom objektu, pogledajte u videu portala Vojvodina uživo:

U prizemlju novog objekta biće smeštena laboratorija, centralna sterilizacija, odeljenje radiologije i odeljenje nuklearne medicine. Na tri gornja sprata biće smeštena hirurška odeljenja sa 16 operacionih sala i odeljenje intenzivne nege, sa ukupno 348 kreveta, od kojih je 14 kreveta na jedinici za transplantaciju.

U sklopu objekta nalaziće se i jedna „hibridna sala“, koja će pre svega služiti za neurološke i vaskularne procedure.

Takođe, biće izgrađeni prateći tehnički objekti, 194 novih parking mesta, od kojih 21 za osobe sa invaliditetom, kao i 3.261 m2 zelenih površina.

U Ministarstvu zdravlja navode da će za ovaj objekat biti nabavljena najnovija radiološka oprema i to – dve angio sale, PET sken i CT aparat, četiri rendgena, poseban fluoroskopski aparat i jedna magnetna rezonanca. Uporedo sa ovim nabavkama biće obezbeđena sva neophodna oprema za hirurške sale i sale za transplantaciju.

Budući objekti Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine u brojkama:

Ukupna površina od 33.275 m2

Broj kreveta 384

16 sala za hirurgiju

194 parking mesta

3.261 m2 zelenih površina

Vrednost građevinskih radova na ovom projektu je 28.487.155 evra i u nju nije uručunata cena nabavke prateće opreme. Pokrajinska Vlada obezbedila je 1.3 milijarde dinara za ovaj projekat.

Izgradnja i rekonstrukcija KCV-a izvodi se u sklopu velikog projekta države Srbije, u kojem trba da se dograde i rekonstruišu klinički centri u zemlji. Za sada su potpuno završena dva- U Nišu i u Beogradu, dok se u Novom Sadu radovi privode kraju. Tokom leta započeće i obnova i dogradnja Kliničkog centra u Kragujevcu.

Premijer Srbije Miloš Vučević najavio je velika ulaganja u zdravstvo, tačnije naveo je da će svaki okrug imati jedan pokretni mamograf i da će se formirati tri dodatna centra za radioterapiju i radio dijagnostiku. Takođe, biće obnovljeno i više desetina objekata primarne i sekundarne zdravsvene zaštite širom Srbije.

Do sada su završeni Klinički centar Niš i Univerzitetski klinički centar Srbije u Beogradu, a privodi se kraju izrada projektne dokumentacije za Univerzitetski klinički centar Kragujevac, gde će uskoro početi radovi.