Ko nam to crta murale po gradu?

U poslednjih nekoliko dana društvene mreže bile su preplavljene sa slikama šarenih murala koji su oslikavani na nekoliko mesta na Savskom keju i na Gradskoj plaži.

Autori ovih živopisnih murala su dva mitrovačka umetnika, Milan Kardaš i Vojislav Krstić.

Pitali smo ih odakle im ideja za tako nešto i da li u planu imaju možda još neki zanimljiv mural…

„Vizuelno stvaralaštvo je za mene oduvek predstavljalo pravi izazov, a vremenom je postalo i način života. Sticanjem iskustva, specifičnim razmišljanjem, opažanjem, negovanjem kreativnog pristupa i stvaranjem jedne posebne filozofije, formiram ideje, koje teže realizaciji. Muralsko slikarstvo ima posebnu moć, doživljavam ga kao nešto monumentalno, izuzetno. Upečatljivo je i nosi snažnu informaciju, poruku, ideju“ u dahu nam je ispričao Kardaš.

„Saradnja sa Gradom Sremska Mitrovca omogućila je da se na nekoliko mesta u našem gradu pojavi više murala. Na nedavno završenom igralištu u naselju Matija Huđi, Vojislav Krstić i ja, oslikali smo preko 120 kvadratnih metara podnog murala u stilu street art-a, sa nekoliko interaktivnih igara.

Mural na igralištu u naselju Matije Huđi

Iskreno, ne pamtim da je realizacija ideje imala više pozitivnih komentara i podrške sa svih strana, tako da smo obojica već nakon nekoliko dana radili na muralu koji simboliše borbu protiv poplava. Voja i ja smo odlučili da ovog puta mural mora biti snažan, upečatljiv i da „uzdrma“ posmatrača. Rešili smo da stepenice na keju, pored Dispanzera, oslikamo u vidu talasa koji dolaze do samog vrha keja, gde se nalaze džakovi peska. Reakcija ljudi je bila, takođe, pozitivna“, rekao je Milan Kardaš.

Mural na stepenicama kod Dispanzera na Savi

„Iz dve uspešno realizovane ideje, iznikla je potreba da se uredi velika plaža i „oživi“ bojama. Kao i u prethodnim slučajevima, razmatrali smo sadržaje murala koji bi bili u skladu sa prostorom. Dva objekta u neposrednoj blizini plaže smo oslikali jakim bojama, potrudivši se da unesemo novu energiju i stvorimo prigodnu atmosferu“, istakao je umetnik Kardaš.

„Na kosini keja, pored terena za odbojku, odlučili smo se za ispis naziva našeg grada, tako da se jasno vidi sa velike daljine. Mislim da smo uspeli predočiti koliko je moguće izmeniti prostor i uticati na estetiku istog kvalitetnim muralskim slikarstvom. Zahvalio bih se podršci koju dobijamo od Grada, želji i volji da se umetnost i kultura podrže i da podsticaj daljim umetničkim poduhvatima. Na kraju bih rekao da imamo još ideja i planova, tako da će Mitrovčani moći da vide još dosta novih stvari u narednim nedeljama“, na kraju je rekao jedan od dvojice autora murala Milan Kardaš.

Mural na Savskom keju sa natpisom imena grada

Voislav Krstić, inače profesor likovnog, rekao je za Moj grad SM:

„Želja za slikanjem murala javila mi se još tokom studiranja kada sam dobio nova saznanja o toj kompoziciji i zidnom slikarstvu generalno. Sama izrada murala zavisi od sastava podloge uz koju je vezana odgovarajućom tehnikom, dok na kom poziciju i raspored elemenata utiče prostor čije dimenzije nameću i dimenzije same zidne slike. Kolega Milan Kardaš i ja oslikali smo više murala različitih dimenzija sa temom leto na reci Savi i time nadam se, ulepšali gradsku plažu kao jedanu od glavnih turističkih destinaciju našeg grada. U cilju nam je da i dalje dajemo svoj doprinos u tom pravcu kako bi naš Grad zadržao status Grada murala.

„Takođe Milan i ja uključujemo u rad omladinu koja je zainteresovana za ovu vrstu umetnosti a u cilju njihove umetničke edukacije, pravilnog psiho fizičkog razvoja, te mogućnosti da kroz svoje angažovanje iskažu i svoje talente. Veoma sam ponosan što naš grad ulaže i ceni ovu vrstu umetnosti,te prati svetske trendove i nadam se da će i u perspektivi to činiti“, istakao je Vojislav Krstić.

Foto: Gorana Stefanović