Koja ptica u Vojvodini je spretnija čak i od laste u letu?

Foto: Wikimedia.Commons/Mike Prince
Zbog svojih izvanrednih letačkih sposobnosti, laste spadaju u grupu najspretnijih ptica. Međutim, jedna vrsta retke ptice, koja se može videti u Vojvodini je spretnija čak i od laste!

U pitanju je Soko lastavičar (Falco subbuteo), koji je poznat po žustrom letu i odličnoj strategiji kada je u pitanju lov na hranu. Takođe, u društvu drugih ptica je uvek dominantniji.

U Vojvodini ih ima svega 250 parova, a kada dođe jesen, sele se u podsaharsku Afriku.

Inače, Soko lastavičar je ptica grabljivica iz roda sokolova koja je nasličnija malom sokolu, samo što ima duže i uže perje u odnosu na telo.

Dužina ove ptice može dostići čak 32 centimetra, a raspon krila neverovatnih 70 centimetara. Krase ga upečatljive boje, potiljak mu je crveno-pegav, lice beličasto, perje mu je na gornjem delu kestenjaste boje, a ispod crvenkaste sa prugama. Nogice su mu upečatljivo žute, a kandže izrazito crne moje. Zanimljivo je da se hrani isključivo manjim pticama, krupnim insketima i nekada slepim miševima. Većinom koristi gnezda ptica iz porodice vrana, koja se nalaze na drveću ili dalekovodnim stubovima.

Lastavičara ćete pored upečatljivih boja, prepoznati i po gracioznom letu, dok njegovo prisustvo krasi i obogaćuje životinjski svet Vojvodine.