Stigle kazne za vatrogasce zbog prolaska na crveno? Zakon na jednoj, humanost na drugoj strani!

Foto: nsuzivo.rs
Protiv 20 vatrogasaca-spasilaca iz novosadske brigade pokrenut je prekršajni postupak zbog prolaska na crveno svetlo tokom odlaska na intervenciju.

Kada je na semaforu crveno svetlo za vozače, a vatrogasno vozilo pod plavim rotacionim svetlom prolazi uz zvučnu sirenu, to znači da je nekome pomoć neophodna i da je svaki sekund dragocen.

Nije retka situacija da vozila za hitne slučajeve prolaze kroz crveno svetlo. Ipak, oni to rade na bezbedan način. Sporim ulaskom u raskrnicu uz zvučnu i svetlosnu signalizaciju uveravaju se da li su ih svi ostali vozači primetili, tek nakon toga prolaze kroz raskrsnicu.

Međutim, zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan. Zakon o bezbednosti saobraćaja svaki prolazak kroz crveno tretira kao prekršaj. Vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca i vojske imaju prvenstvo prolaza i sa upaljenom rotacijom mogu da prekorače brzinu i pretiču druga vozila. Crveno svetlo je znak da moraju da se zaustave.

I ranije su vozači vatrogasnih vozila dobijali kazne, ali to nije bilo toliko zastupljeno jer nije bilo mnogo kamera za kontrolu saobraćaja. Od ove godine, kako su pojedine prometne raskrsnice dobile sistem za kontrolu saobraćaja, kazne su učestale.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, nadležni u Prekšajnom sudu nemaju sluha za ovakve situacije. Ukoliko se nastavi ovakav trend i praksa, sam dolazak vatrogasaca na intervenciju značajno će se produžiti. Uzimajući u obzir da Novi Sad ima samo jednu vatrogasnu stanicu koja se nalazi u užem centru grada a odakle se pokriva ceo grad i sva prigradska mesta, nesumnjivo će se njihova efikasnost smanjiti. Pojedini semafori u gradu traju i po dva, tri minuta.

I šta sad?

Sve bi moglo da se reši izmenom zakona tako da vozila sa prioritetom prolaza, u slučaju prvog reda hitnosti, mogu da prođu kroz crveno, a da ih po povratku sa posla ne sačeka koverta sa prekršajnom kaznom. Do tada, možemo samo da se nadamo da će nadležni u prekršajnom sudu imati sluha i da će se naći rešenje, jer nikome nije u interesu da se kažnjavaju ljudi koji rade jedan od najhumanijih poslova.