Konačno rešen višedecenijski problem sa vodom u šidskoj opštini

Opština Šid koja je ponela veliki teret migrantske krize, zbog svog geografskog položaja, sigurnim koracima krenula je da ostvaruje svoje planove u napretku i razvitku opštine.

Samo u poslednje četiri godine ovde je uloženo preko 161 milion dinara u vodosnabdevanje, tako da građani svih 19 naseljenih mesta u ovoj opštini više muku ne muče sa pijaćom vodom. Projekata je raznih od turizma, privrede, obrazovanja do kulture, a da to sve može i da se realizuje deli optimizam Zoran Semenović prvi čovek ove opštine.

Opština Šid koja prema zadnjem popisu broji 34 500 stanovnika, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u trci za posao nalazi se 2300 ljudi, od kojih neki svoju šansu mogu da dobiju već tokom ove godine.

U Industrijskoj zoni u toku su radovi na završetku pogona u kojem će se proizvoditi termo-izolacioni materijal. Tu će za početak biti 50 novih radnih mesta, a kasnije kako se budu širili tako će biti potrebna i nova radna snaga.- kaže Semenović dodajući da će tokom narednog meseca biti završena gasifikacija u Šidu, što će znatno doprineti privrednicima ali i građanstvu.

Pored ovog investitora veoma brzo započeće izgradnja hale, jedne mađarske firme, koja će proizvoditi stočnu hranu, a u njoj će biti posla za 120 radnika. Ovaj deo Srema koji je najviše poznat po stočarskoj proizvodnji, ima dosta mesnih i klaničnih industrija koje i najviše zapošljavaju radnika i to preko 1500.

Pored dobrog vina i velikih plantaža vinograda, Šiđani su poznati i po proizvodnji sremskog kulena, kojeg proizvođači veoma brzo prodaju koliko god da naprave.

Kao i u ostalim delovima Srbije tako se i ovde sela prazne, ali to što je mali broj građana u njima, ne znači da u ta mesta ne treba ulagati, smatra Semenović.

Poslednji vodovod u šidskoj opštini napravljen je 1987. godine, u poslednje četiri mi smo završili vodosnabdevanje u selima Sot, Bikić Do, Privina Glava, Ljuba i Molovin. Da bi sela mogla da žive, potrebno je obezbediti uslove u njima, a samo tako je moguće, bez obzira da li je u njima 20, manje ili više stanovnika.– kaže predsednik opštine dodajući da sa štednjom budžeta mnogo toga može da se postigne.

Morali smo da radimo na uštedi, prvo smo krenuli od naše opštinske uprave, da se ne troše pare gde ne treba. Umesto tri vrste kafe, sveli smo na jednu, nemamo više osam vrsta sokova, stegli smo dobro ”kaiš”, ali zato smo uspeli da u svim školama u naseljenim mestima uvedemo centralno grejanje, stvorimo u njima bolje uslove za rad kako dece tako i nastavnika.- govori Semenović koji najavljuje izmenu prostornog plana, gde će uz celu obalu Bosuta biti dozvoljena gradnja, radi razvoja turizma ovog dela prirodne lepote.

Pre šest godina u ovo pogranično mesto sa Hrvatskom, pristigli su prvi migranti. Njihovim dolaskom najveće probleme pravili su ilegalni, koji su presretali građane i otimali im novac, krali po kućama, baštama, pljačkali.

Situacija u Šidu trenutno je mirna, zbog hladnog vremena, jer je migranata znatno manje. U tri prihvatna centra smešteno je trenutno 1800.

Izvor: S.Kostić