Koncert Milane Jančić i Leona Žarka u Lajpcigu – klase prof. Margarite Vujović

U Lajpcigu, u sali Muzeja Alte Borse, 7. maja, održan je svečani koncert pobednika Internacionalnog festivala Sirmium Music Fest, koji je ove godine održan u Sremskoj Mitrovici od 29. marta do 2. aprila 2023. godine.

Na koncertu su učestvovali Yori Gubarew iz Drezdena u klasi Mirjane Rajić, Laura Mađarić u klasi prof. Olge Borzenko, Boško Jović u klasi prof. Đure Petea, Milana Jančić i Leon Žarko u klasi prof. Margarite Vujović, zajedno sa gostima koncerta iz klase prof. Olafa Boehme, predsednika asocijacije Jagdhausverein Kössern. Učesnici su se predstavili sa raznolikim programom, uključujući epohe baroka, klasicizma, romantizma, impresionizma i džez muziku uz kompoziciju Igora Gryshyna, koju je na kraju koncerta izveo Leon Žarko. Izvođaći su bili smešteni nekoliko kilometara od Lajpciga, u Großbothenu, u Wilhelm Ostwald Parku, koji je zapravo imanje i muzej istoimenog nobelovca, a koji se nalazi pod zaštitom države.

Koncert su omogućili prof. Margarita Vujović, direktorica festivala Sirmium Music Fest i predsednica udruženja Sirmium Gradus ad Parnassum, u saradnji sa udruženjem Jagdhausverein Kössern i njihovim predsednikom Olafom Boehme i gospođom Siri Köppchen, kao i profesorom Igorom Gryshynom sa Muzičke akademije Felix Mendelsohn Bartoldi u Lajpcigu.

Ovaj koncert odraz je srpsko-nemačkog prijateljstva, gde je Grad Sremska Mitrovica putem muzike još jednom predstavljen u najboljem svetlu. Zahvaljujući profesorki klavira Margariti Vujović i njenom predanom radu, može se reći da naš grad Sremska Mitrovica zasigurno jeste grad muzike i umetnosti, a koji se kao takav prepoznaje širom sveta.