Kraken stigao u Srbiju: Širi se munjevito, a ovo su simptomi

Podvarijanta omikron soja korone, kraken, detektovana je u Srbiji, saznaje Euronews Srbija u Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

„U uzorcima u Srbiji detektovana podvarijanta omikrona XBB 1.5 (kraken)“, rekla je dr Sanja Jeremić, zamenica direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo u kome se sada radi sekvenciranje virusa korona.

Prema pisanju Eronews Srbija, u poslednja 24 sata u Srbiji je na prisustvo koronavirusa testirano 10.350 osoba od kojih je virus potvrđen kod 825, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Podvarijanta omikrona XBB.1.5 „najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena“, upozorava SZO.

Lekare su zabrinuti što „kraken“ izbegava postojeća antitela u organizmu, koja su stečena kao posledica prethodnih infekcija korona virusom, piše Euronews Srbija.

A kojom se brzinom prenosi, najbolje govore podaci iz SAD gde jenova podvarijanta omikrona otkrivena je u državi Njujork krajem oktobra, a već do decembra više od 40 odsto slučajeva kovida 19 u toj zemlji uzrokovano je sojem XBB.1.5, navodi se u podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti

Samo u poslednjoj nedelji decembra, nova podvarijanta omikrona duplirala je broj zaraženih u ovoj zemlji, a stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije izrazili su bojazan da bi on mogao izazvati novi talas infekcija širom sveta.

„Zabirnuti smo zbog brzine kojom se prenosi. Posebno u nekim zemljama Evrope i Severne Amerike, uglavnom na severoistoku SAD, XBB.1.5. je brzo zamenio druge varijante koje su bile u opticaju“, rekla je epidemiolog dr Marija Van Kerkhov početkom januara na konferenciji za medije u Ženevi.

Širi se munjevito, ali je lakša klinička slika

Kraken je vrlo zarazna podvarijanta omikron soja virusa korona. Širi se veoma brzo, ali prema sikustvima ne daje težu kliničku sliku.

Simpromi su povišena temperatura, slabost, grlobolja, kijanje, pojačano curenje nosa, glavobolja, bolu u kostima.

Kraken je vrlo brzo postala dominantna podvarijanta omikrona na američkom kontinentu, a zatim je krenula da se širi u Evropi. Registrovan je u skoro svim evropskim zemljama. Među poslednjim zemljama u regionu detektovan je u Hrvatskoj 28. januara.

Kako je preneo Jutarnji list, prvi slučajevi u Hrvatskoj, pojavili su se među obolelima u januaru 2023, a očekuje se da će broj zaraženih krakenom brzo rasti, s obzirom na njegov potencijal zaražavanja.

„Od 341 pozitivnog na kovid-19, čiji su se uzorci analizirali njih 12 imalo je kraken varijantu virusa, ili njih 3,5 posto. Očekujemo da će se taj broj u narednim nedeljama brzo povećavati, s obzirom na potencijal širenja tog soja“, rekla je dr. Dijana Majer, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ona je navela da je reč o osobama različitog životnog doba, ali s komorbiditetom, odnosno drugim zdravstvenim problemima, što ih čini dodatno osetljivima na virus.