Međunarodni dan porodice obeležen na Zasavici

Gradska uprava za obrazovanje organizovala je obeležavanje Međunarodnog dana porodice u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”. Upriličen je sportski dan na inicijativu Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica.

Rezolucijom Generalne skupštine UN, od 1993. godine 15. maj je ustanovljen kao Međunarodni dan porodice. Porodica ima suštinski značaj u razvoju čoveka – pojedinca, ali i celokupnog društva u celini, te kao takva, čini temelj jednog sistema.

Povodom Međunarodnog dana porodice načelnik Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić rekao je: “ Porodica ima najvažniju ulogu u razvoju čoveka, jer porodične vrednosti koje čovek stekne prilikom odrastanja, prenosi i na porodicu koju će kasnije formirati, na svoju decu. Posebno me raduje činjenica da su roditelji shvatili suštinski značaj i podržali decu i njihove aktivnosti vezane za asocijaciju. Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje prepoznali su potencijal i želju ovih mladih ljudi i dece da zajedničkim snagama ostvare svoje ciljeve koji su usmereni ka ostvarivanju što povoljnijih uslova za njihov razvoj i edukaciju. Ovo je jedna od tih aktivnosti i nadam se da ćemo u narednom periodu biti svedoci ovako lepih i edukativnih druženja koja članovi asocijacije organizuju. Sredstva koja su izdvojena za ovo su minimalna, samo da roditelji dođu ovde, jednostavno ovo je danas aktivnost koja je, da kažem volonterska”.

Sonja Tucaković koordinator Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica kaže da su oni prepoznali značaj obeležavanja ovog datuma organizovanjem sportskog dana u SRP „Zasavica“. Članovi Asocijacije, zajedno sa njihovim porodicama, učestvovali su zajedno u planiranim sportskim aktivnostima, vožnji brodom, šetnji i razgledanju prirode.

Cilj je da taj dan, deca i roditelji, provedu u druženju i stvaranju lepih, zajedničkih trenutaka i uspomena, dodala je Tucaković, jer ništa ne može da nadoknadi vreme koje propustimo u odrastanju  naše dece i niko ne može da zameni naše prisustvo kada smo im potrebni.

Zorana Ranitović učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” Sremska Mitrovica rekla je da je veoma bitno da se posvetimo svojoj porodici:  „Mislim da je veoma važno da se porodica održi na okupu i da je ovo jedan od najboljih načina da članovi porodice provedu kvalitetno vreme zajedno”.

Marina Maljković Ranitović, Zoranina mama, rekla je da kao roditelj podržava ovakve aktivnosti i dodala: „Potpuno podržavam ovakve događaje, bitno je da porodica provodi jedno lepo vreme i ja uvek glasam da to bude vreme napolju, da bude u prirodi i da bude malo sporta, da bude malo zabave, da bude vršnjaka i da naravno imamo pozitivno raspoloženje i da u pozitivnom maniru dalje gradimo svoju porodicu onako kako smo krenuli.”