Međunarodni festival mladih pesnika „Mašta i snovi”

Tradicija negovanja mladih talenata u oblasti književnog izražavanja nastavljena je u našem gradu održavanjem Međunarodnog festivala mladih pesnika „Mašta i snovi” po jedanaesti put. Festival je organizovao Centar za kulturu „Sirmijumart”, u Muzeju Srema, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica.

Na pesnički konkurs ove godine pristigle su 252 pesme, a poslala su ih deca iz: Nemačke, Malte, Francuske, Severne Makedonije, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine – Republike Srpske, Rumunije, Mađarske, Crne Gore i Srbije.

Nagradu Sunčani sat piscima je uručio Nedeljko Terzić, književnik i predsednik žirija rekavši: „Ovogodišnji festival je pobeda pisane i kazane reči nad koronom. Pisci su bili u osami, izolaciji što ih je nagnalo da stvaraju i dalje. Čestitam svim učesnicima i nagrađenima.” Nagrađen je akademik Milan Tešić, dvostruki doktor nauka, pisac i prevodilac, koji živi na relaciji Beograd–Sankt Peterburg, ekspert-konsultant u nekoliko međunarodnih naučno-istraživačkih organizacija. Član je Udruženja književnika Srbije i Saveza pisaca Rusije. Piše za decu i mlade. Preveo je i objavio za decu na ruskom jeziku pet knjiga srpskih narodnih pripovedaka.

Dobitnica Nagrade Sunčani sat je i Violeta V. Jović autorka trideset i tri knjige, koja neguje lokalni niški govor, osnivač je i umetnički direktor Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u Nišu. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja za svoj rad i stvaralaštvo.

„Mašta i snovi doživeli su stvaralačko uobličenje, šaroliko ali nadasve istančano emotivno u umetničkom izrazu poezije dece i mladih. Raznovrsni su načini estetskog poimanja stvarnosti, tako su isto različiti umetnički postupci naših mladih stvaralaca u zborniku. Pod kišobranom tema festivala, mašta i snovi nalazi se bezbroj, koliko samo dečja mašta može da izmisli. Umetnički postupak je uvek u simbolici primerenoj detinjstvu i mladosti, u sadržini presvučenoj maštom, u biranim rečima i metaforama”, rekla je predstavljajući ovogodišnji Zbornik radova recenzent, prof. dr Slađana Milenković, književnica i član žirija.

DOBITNICI NAGRADA NA JEDANAESTOM MEĐUNARODNOM FESTIVALU POEZIJE MLADIH PESNIKA MAŠTA I SNOVI 2021. GODINE

GLAVNE NAGRADE – MLADI PESNICI

SREDNJA ŠKOLA KATEGORIJA STARIJI URAST – MLADI PESNICI

Elena Kostić, pesma „Ne mora da bude”, III razred, Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica. Njoj je pripala nagrada sponzora Turističke agencije „UNO TRAVEL” iz Sremske Mitrovice.

OSNOVNA ŠKOLA

KATEGORIJA MLAĐI UZRAST

Kirti Doroća (Kürti Dorottya), pesma „Sazvežđa, mladeži po ocu” (Csillagképek, apajegyek), IV razred, OŠ „ Kalvin Janoš”, Matesalka, Mađarska

KATEGORIJA SREDNJI UZRAST – MLADI PESNICI

Iva Tenji (Iva Tenji), pesma „Hoću”, IX razred, Koledž „Santa Tereza”, Imriehel, Malta

SPECIJALNE NAGRADE

Za najhumaniju pesmu:

Lazar Marković, pesma „Svete, čuješ li me”, VIII razred, OŠ „Vasa Čarapić”, Beli Potok

Za najljubavniju pesmu:

Ahmed Halilbašić (Ahmed Halilbašić), pesma „Jednom”, IX razred, Prva osnovna škola Živinice, Živinice, Bosna i Hercegovina

Za najrodoljubiviju pesmu:

Bojana Andrić, pesma „Zašto volim Srbiju”, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica

Za najslikovitiju pesmu:

Ljiljana Beara, pesma „Razigrana četkica”, V razred, OŠ „Jovan Popović”, Sremska Mitrovica

Jasmina Milena Milivojević (Iasmina Milena Milivoievici), pesma „Proleće” (Primăvara), VII razred, Nacionalni pedagoški kolegijum „Karmen Silva”, Temišvar, Rumunija

Nagrada stranom piscu poslata je poštom Đakomu Skotiju koji piše na italijanskom jeziku, a rođen u Savjianu (Italija), kod Napulja, 1928. godine. Objavio pedesetak knjiga; zastupljen u antologijama, izborima i panoramama; dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za stvaralaštvo i prevodilački rad.

Komisija za dodelu nagrada i priznanja radila je u sastavu: Nedeljko Terzić, književnik – predsednik, prof. dr Slađana Milenković, književnica – član, mr Jasna Kalauzović, član.

Prisutne je pozdravio i uručio nagrade Zoltan Hegediš direktor Centra za kulturu „Sirmijumart”. Čestitao je svim nagrađenim ali i svim učesnicima i pozvao decu da i dalje pišu i da svoje pesme šalju na naredni festival.

U programu festivala, pored nagrađenih i dece čije su pesme zastupljene u zborniku, učestvovali su Jovana Ninković Stević, voditelj, Gordana Lukić, glumica; polaznici Teatra „Gartel” i drugi.

Za muzički deo programa bili su zaduženi Ivana Šević Marketanović i Dražen Marek.

Na kraju festivala akademik Milan Tešić uručio je Nedeljku Terziću dve nagrade iz Rusije, nagradu Udruženja pisaca Rusije i Gramatu za doprinos razvoju saradnje naše dve zemlje na polju književnosti.

Izvor: Sirmiuminfo