Međunarodni Festival gudača STRINGFEST

Jubilarni XV Međunarodni festival gudača – Stringfest će se održati od 25. do 28. maja 2023. godine u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Кrančević“ i Umetničkog udruženja Кrančević.  Isprva samo takmičarskog, danas i  revijalnog karaktera, ova manifestacija  postala je značajan kulturni  događaj koji opravdava razloge svog postojanja utemeljene na podsticanju rada i napredovanju učenika gudačkih instrumenata na planu umetničkog kvaliteta, kao i usmeravanje ka njihovom daljem razvoju.

Na ovogodišnji  Festival se prijavilo 170 učesnika uzrasta od najmlađih do studenata Akademija i visokih škola,  uz pratnju preko 100 profesora i klavirskih saradnika. Takmičenje se odvija u disciplinama violina, viola, violončelo, kontrabas, kamerna muzika i orkestar.

Kandidati dolaze iz različitih krajeva, kako  iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, tako i iz Srbije.

Ustanove koje su ove godine otvorile svoja vrata koncertnom i takmičarskom delu Stringfesta su Galerija “Lazar Vozarević”, Mitrovačka gimnazija, Rimokatolička crkva a tu je i domaćin Muzička škola “Petar Krančević”.

Takmičare će ocenjivati četiri različita žirija sastavljena od eminentnih muzičara i pedagoga iz Slovenije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Pored takmičarske aktivnosti, XV Festival gudača – Stringfest ima i bogatu koncertnu aktivnost:

–          Koncert otvaranja Festivala: četvrtak, 25. maj 2023. u 19:00 časova u Galeriji “Lazar Vozarević” nastupaju: Dušica Polovina, viola, Sergej Skeledžija, violina, viola i Miroslav Popović, klavir

–          Koncert “Nikad nismo sami”, koncert za solo violinu uz predavanje i video projekciju: petak 26. maj 2023. u 19:00 časova u Galeriji; nastupa Sonja Kalajić, violina

–          Koncert orkestara: subota 27. maj 2023. u 19:00 časova u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Dimitrija

–          Koncert laureata XV Festivala gudača – Stringfesta:  nedelja 28. maj 2023. u 19:30 časova u Galeriji “Lazar Vozarević”.

Svi program, kako koncertni, tako i takmičarski su otvoreni za javnost.
Direktor Festivala i Škole je  profesor Bojan Jovanović, a tehnička direktorka je profesorka klavira Milda Kuzminac.