Ministarka Kisić Tepavčević i državni sekretar Đerlek posetili GC Srem u Rumi

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek posetili su danas Gerontološki centar „Srem“ u Rumi.

Ministarka Kisić Tepavčević i državni sekretar Đerlek su korisnicima ustanove uručili prigodne poklone u vidu vitamina za jačanje imuniteta, a u razgovoru sa direktorom GC „Srem“ dr Zoranom Slavujevićem upoznali su se detaljnije sa radom ustanove i preventivnim merama koje se preduzimaju u borbi protiv korona virusa.

Posle razgovora sa korisnicima koji borave u GC „Srem“ ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da upravo naši najstariji sugrađani nam iznova i iznova pokazuju kako treba da se ponašamo, šta znači odgovornost i šta znači ljubav prema najmilijima.

„Oni su bili u karantinskim uslovima više od godinu dana i nikada nismo čuli neku reč žalbe, znali su da tako treba da se ponašaju da bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Upravo ovaj Gerontološki centar nam predstavlja odličan primer. Poslednji slučaj korona infekcije bio je sredinom januara meseca. Gotovo svi korisnici su vakcinisani i revakcinisani i sada je ovo prilično bezbedno okruženje kada je u pitanju korona virusna infekcija“, izjavila je ministarka i dodala da se u ovoj Ustanovi i dalje pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mera.

„Ovde možemo da vidimo jednu toplinu porodičnog doma, jednu dobru atmosferu i ono što je mene posebno ganulo što sam od više korisnika čula, pa čak i od kolega, oni su iskreno rekli „da vi niste sada tu ovde bi se čula muzika“, tako da želim da poručim da svaki sledeći put kada budemo dolazili želimo da se čuje i muzika i smeh i da vidimo kako naši najstariji sugrađani svoje penzionerske dane provode upravo onako kako zaslužuju“, poručila je Darija Kisić Tepavčević.

Srbija je od samog početka borbe protiv virusa COVID-19 izabrala jednu vrlo ozbiljnu strategiju, ocenio je državni sekreta dr Mirsad Đerlek.

„Pored vakcine koja je neprikosnovena u borbi protiv COVID-19 i zahvaljujući našem Predsedniku Vučiću, koji je zaista najzaslužniji što Srbija ima ovoliki broj vakcina, smatramo da je i jačanje imuniteta izuzetna stvar u lečenju i prevenciji virusa i zato smo se i odlučili da je ovo još jedna u nizu od mera da pomognemo našoj najranjivijoj populaciji kao što su naši penzioneri. Sa druge strane, jačanje imuniteta suplementima dokazano je i na naučnoj bazi u svetu i kod nas, da vitamin D3, cink i vitamin C, jačaju imunitet u ovako teškoj situaciji. Mislim da će ovo dobro doći našoj osetljivoj populaciji, da ih zaštitimo da ne dođe do reinfekcije. Mi dugujemo jedno veliko poštovanje, jednu veliku zahvalnost našim penzionerima i u ovom teškom trenutku nam je izuzetno bitno njihovo životno iskustvo, njihova disciplina, njihova mudrost, kako bi zajedno pobedili ovu opaku bolest“, naglasio je dr Đerlek.

Direktor Gerontološkog centra „Srem“ Ruma dr Zoran Slavujević je istakao da se u toj ustanovi poštuju sve mere Vlade RS, te da je 86 odsto korisnika već vakcinisano.

„Imali smo mali stepen epidemije, imali smo nizak stepen smrtnosti, a do sada, to je veoma bitan podatak, ukupno 86 odsto korisnika vakcinisali, vakcinacija se nastavlja dalje i verovatno će biti stoprocentna, pitanje je samo dana. Poštujemo sve mere Vlade RS. Među prvima smo dozvolili posete po strogim epidemiološkim uslovima, čak smo dozvolili i izlazak korisnika da obiđu svoje najmilije, pošto su dve godine maltene bili u čistom karantinu. Funkcionišemo jako dobro. Trudimo se da objekat održavamo na najvišem mogućem nivou i da pružimo maksimalno usluge koje oni zaslužuju“, kazao je Slavujević.

Deda Miloš Dražić(91 godina) je ministarki Kisić Tepavčević rekao da u Srbiji nema lepšeg Doma za život, pohvalivši rad svih u GC „Srem“.

„Svi vode računa da bismo mi što lepše živeli i udobnije. Ja mislim da je u ovoj lepoj Srbiji sve posvećeno boljem životu, od najmlađe dece, do nas najstarijih, u ovoj lepoj Srbiji mnogi svetski ljudi bi voleli da žive“, smatra deda Miloš.

Učiteljica Nada Božić, od skora je u GC „Srem“, ali su njeni utisci više nego pozitivni.

„Pola godine sam ovde, osećam se kao kod svoje kuće i tu se srećem sa divnim ljudima, razumnim, strpljivim i sa ljudima koji znaju šta znači lepo ophođenje. Ovaj poklon koji smo danas dobili od naše Srbije nam mnogo znači, veliko nam je srce, jak je osećaj ljubavi prema našoj Srbiji i ljudima koji brinu o nama. Osećamo se bezbedno, lepo, spokojno jer na nas misle oni koji vode ovu državu“, rekla je Nada, koja je punih 38 godina obrazovala najmlađe naše sugrađane.

Direktor dr Slavujević je gostima uručio i prigodne poklone u vidu umetničkih dela, slika sa čuvene Likovne kolonije ove ustanove, kao i ručne radove sa sekcija korisnika, a u ime predsednika Mančića, koji je iz opravdanih razloga bio sprečen da bude danas u GC „Srem“, ministarki Kisić Tepavčević i državnom sekretaru Đerleku uručene su monografije „Ruma u Sremu kićenom“.