Ministarka Matić posetila izložbu „Zlatnog runa Sirmiuma“

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, zajedno sa suprugama ambasadora SAD-a i Kanade, En Godfri i Valeri Noman, kao i direktorkom NALED-a Violetom Jovanović, posetila je danas izložbu proizvoda od pustovane vune koju su organizovale predstavnice Udruženja žena „Zlatno runo Sirmiuma“ u Gradskoj kući.

Cilj ove posete je podrška ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva kulturnog turizma podstiče se delovanjem Etno mreže i zanatskih udruženja  u saradnji sa gradovima, NALED-om i međunarodnom zajednicom. Takođe je najavljen projekat formiranja turističkog info centra u kojem će ovi i slični proizvodi biti izloženi i dostupni kao gradski suveniri.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić rekao je: „Grad Sremska Mitrovica je pre tri godine započeo jednu veoma uspešnu saradnju koja se održala do danas sa Udruženjem žena „Zlatno runo Sirmiuma”. Obezbedivši sav potreban materijal i prostor za rad, gde se kroz jedan ručni rad kreiraju različiti upotrebni i ukrasni proizvodi od pustovane vune sa motivima grada, Sirmiuma i sremskim etno motivima, koji se dalje u vidu protokolarnih i diplomatskih poklona daruju od strane Gradske uprave svim poslovnim saradnicima i partnerima koji nas posećuju, kao i predstavnicima ostalih lokalnih samouprava sa kojima sarađujemo.”

„Ideja jeste da se proizvodi koje ove vredne žene proizvode u vidu gradskog suvenira plasiraju na tržište putem turističkog info centra, koji planiramo da realizujemo do kraja ove godine, uz podršku Ministarstva turizma i na taj način upotpunimo turističku ponudu Grada, ali i obezbedimo dodatne prihode članicama Udruženja, iz kojih će dalje unapređivati svoje poslovanje i kroz obuke širiti mrežu žena koje se bave ovim kreativnim radom. Zato mi je posebno drago što smo ugostili predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, NALED-a, kao i ambasada SAD-a i Kanade, koji su podržali ove inicijative u cilju unapređenja kulturnog i zanatskog turizma, a koje će dalje gradovi i opštine unapređivati na lokalnom nivou”, dodao je Samardžić.

Zadovoljstvo posetom Sremskoj Mitrovici izrazila je i ministarka Matić, ukazavši na značaj podrške proizvodnji tradicionalnih proizvoda za unapređenje domaće turističke ponude.

„Današnja izložba je od izuzetnog značaja. To treba da negujemo i u tome treba da vidimo dobru priliku za ekonomski razvoj, posebno manjih sredina, gde se ovakve veštine i stari zanati još uvek čuvaju. Izrazila bih zahvalnost i divljenje ovde prisutnim, slobodno mogu reći, umetnicama, kada su u pitanju stari zanati. Moram da kažem da resorno ministarstvo pridaje ogroman značaj održanju i razvoju starih zanata, ali, takođe, i njihovom promovisanju, jer oni treba da zauzmu visoko mesto u mreži naših turističkih proizvoda”, rekla je ministarka Matić.

„Kada govorimo o Sremskoj Mitrovici, moram da kažem da je ministarstvo od 2015. do 2021. godine u ovoj lokalnoj samoupravi podržalo različite projekte, sa skoro 50 miliona dinara. Naravno, podržali smo i mnogobrojne promotivne aktivnosti, što ćemo činiti i dalje. U tom duhu, verujemo da će međusobna saradnja i pre svega inicijativa, koja dolazi od strane lokalne samouprave, biti prepoznata od strane ministarstva, što će na kraju rezultirati, ne samo ekonomskim razvojem ovog kraja, osnaživanjem žena, već i činjenicom da od Sremske Mitrovice možemo napraviti mnogo aktraktivniju destinaciju nego što je to ranije bila, iako se Sirmium u 2019. godini mogao pohvaliti sa 19 hiljada posetilaca. Prošlogodišnji planovi su bili mnogo veći, ali pandemija nas je u tome sprečila. Nadamo se, zato, da će druga polovina ove godine, ipak, vratiti aktivnosti na nivo koji smo želeli, pre svega kroz uspešnu imunizaciju stanovništva”, dodala je Tatjana Matić.

Supruga ambasadora SAD-a u Srbiji En Godfri, tokom obilaska izložbe, izjavila je: „Sa proizvodima Etno mreže upoznata sam još od ranije, uprkos tome što prvi put boravim u Sremskoj Mitrovici. Mitrovačke proizvode od pustovane vune, imam u privatnoj kolekciji i pribavljam ih i za lične poklone. Obilazeći radionice Etno mreže, stekla sam i brojna prijateljstva, između ostalog, i sa ženama iz „Zlatnog runa Sirmiuma“.