Mitrovačka mladost je danas plesala

Tradicionalno, jedanaesti put za redom, maturanti svih mitrovačkih srednjih škola tačno u podne su na Trgu Ćire Milekića zajedno zaplesali uz muziku Johana Strausa „Slepi miš” i simbolično obeležili kraj svog srednjoškolskog obrazovanja, jednog životnog perioda ali i početak novog.

Mitrovački maturanti okupili su se u centru grada i tradicionalno uz zvuke valcera zaplesali maturski ples kojim simbolično završaju srednje škole i ulaze u svet odraslih. Domaćin i ovogodišnje manifestacije koja je deo najvećeg sinhronog plesa na svetu je Kancelarija za mlade, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Kako je ovom prilikom rekla Biljana Matić koordinatorka Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica, naš grad je danas u društvu mnogih gradova u Srbiji i Evropi u kojima se odvija zajednički ples maturanata.

„Oko od 300 učenika završnih razreda sremskomitrovačkih srednjih škola okupilo se danas u centru Grada. Tri nedelje nam je trebalo da pripremimo maturantski ples i ovom prilikom želim da se zahvalim svim maturantima i profesorima koji su uspeli za tako kratko vreme da se organizuju i da danas plešemo ovde na trgu. Ovo je 11 godina kako šaljemo najlepše slike Sremske Mitrovice u svet, danas je plesala naša mladost i lepota, ponos ovoga grada”, rekla je Biljana Matić.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine, a naš grad se priključio ovom projektu od 2010. godine.

Posle plesa, maturanti su đuskali uz elektronsku muziku, pa zaigrali i Užičko kolo, posle čega je usledio i blok rokenrola. Omladinci su se posle manifestacije uputili ka keju, gde je većina njih nastavila druženje u trenucima slobode.