Mitrovačka noć pod zvezdama

Manifestacija „Mitrovačka noć pod zvezdama” biće održana u petak, 25. juna od 20 sati na Trgu Ćire Milekića. Mitrovčani će imati priliku da se nađu u ulozi astronoma i posmatraju magiju zvezdanog svoda.

Celokupan projekat realizuje Gradska uprave za obrazovanje grada Sremske Mitrovice, kao inicijator Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola grada Sremske Mitrovice, Društvo fizičara Srbije Podružnica Srem i Departman za fiziku Prirodno—matematičkog fakulteta Novi Sad.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje pozvao je sve zainteresovane da budu deo ove nesvakidašnje večeri i dodao: „Projekat „Mitrovačka noć pod zvezdama“ nastao je kao rezultat višegodišnje saradnje Podružnice Srem, Društva fizičara Srbije i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad, a na inicijativu Asocijacije učeničkih parlmenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremske Mitrovice i Gradske uprave za obrazovanje. Zahvaljujući povoljnoj epidemiloškoj situaciji u mogučnosti smo da ovaj projekat i realizujemo na način na koji smo to i planirali. Grad Sremska Mitrovica i uprava čiji sam načelnik uvek će podržati edukativne i zanimljive projekte poput ovoga.”

Sonja Tucaković koordinator Asocijacije učeničkih parlamenata rekla je nešto više o inicjativi da se ovakav neobičan događaj upriliči u našem gradu: „Ovaj jedinstven događaj koji je spoj edukativnog i zabavnog sadržaja omogućiće našim sugrađanima da posmatraju nebeski svod i ujedno uživaju u čarima dobrog ritma. Prirodno—matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Odred izviđača „Boško Palkovljević Pinki“ će nam tom prilikom ustupiti njihove teleskope koji će biti postavljeni na gradskom trgu, kako bi posetioci mogli da posmatraju nebeska tela. Na trgu će takođe biti postavljena bina za DJ koji će puštati muziku i time doprineti da svi posetioci uživaju u magiji te večeri. Još jednom želim da iskoristim priliku da se zahvalim Gradu Sremska Mitrovica i Gradskoj upravi za obrazovanje što su nam izašli u susret i omogućili da se ova manifestacija organizuje.”

Branislava Blajvaz predsednik društva fizičara Srbije podružnica Srem: „Na Trgu Ćire Milekića u noći 25. juna će biti postavljena četiri teleskopa od kojih je jedan pokretna opservatorija, u gradskom parku će biti postavljena IC kamera pomoću koje će posetioci moći da posmatraju predmete i tela u mraku. Imamo i neka dodatna iznenađenja posetioci će na svodu iznad grada, u ovoj noći moći da vide pun mesec, koji će se pojaviti negde nakon 23 časa ali pre toga ćemo posmatrati veliki letnji trougao sazvežđa zvezda Lira, Altair i Labud. Oni koji budu imali više sreće moći će da vide i prelet međunarodne svemirske stanice iznad naših glava. Učenici koji su volonteri će na svojim mobilnim telefonima imati instalirane aplikacije SkyView i NASA selfi. Pomoću aplikacije SkyView posetiocima će pokazivati preostala sazvežđa i planete koje se trenutno mogu videti iznad našeg grada, dok je aplikacija NASA selfi rezervisana za najmlađe posetioce i oni će moći da slikaju svoj selfi u odelima astronauta. Takođe na trgu će biti postavljen i štand Prirodno-matematičkog fakulteta, pa će budući studenti moći da se informišu u studijskim programima koje mogu i pohađati na Departmanu za fiziku.”

Zahvalila se svima koji su pomogli u organizaciji događaja i pozvala sve sugrađane starosti od 7 do 77, i one koji su stariji i mlađi, i sve zaljubljenike u astronomiji da im se priključe na velikoj žurci 25. juna sa početkom u 20 časova i da uživaju ispod zvezdanog neba Sremske Mitrovice.