Mitrovački IT stručnjaci osmislili robote koji odmenjuju radnike u mesnoj industriji

Mitrovački IT stručnjaci osmislili su robote koji značajno unapređuju procese u kompanijama u mesnoj industriji.

Novosadska firma „NO Solutions“ osmislila je i dizajnirala glasovno kontrolisan logistički sistem koji omogućava potpunu sledljivost u proizvodnji mesa. Njegove glavne komponente su AGV (automatizovano vođeno vozilo) sa robotskom rukom koja zamenjuje radnike u svim mogućim situacijama. Sledljivost je postignuta upotrebom NFC i RFID oznaka na svakoj kukici za meso i kutiji za meso, kao i distribucijom čitača tokom celog proizvodnog procesa.

U predloženom rešenju, svi AGV-ovi i oznake integrisani su u ERP sistem preko OPIL platforme. Tako su radnici u mogućnosti da obaveste ERP o fazama proizvodnje koje su završene i da nalože AGV-u da odnese proizvode na sledeću radnu stanicu ili u skladište.

U ime kompanije „NO Solutions“ iz Novog Sada, na projektu dizajniranja radili su Mitrovčani, Nikola Obradović, direktor kompanije, dr Zdravko Ivanković, arhitekta softvera, Radivoj Đorđić, projektni finansijski menadžer, Dejan Krsmanović i Saša Sudar kao deo projektnog tima.

Nešto više za naš portal o ovom proizvodu rekao je Zdravko Ivanković, arhitekta softvera u kompaniji NO Solutions:

„Sistem koji kontrolišemo glasom koji smo stvorili omogućava radnicima u mesnoj industriji da komuniciraju bez ruku, tako da ne moraju da napuštaju svoje položaje i peru ruke kako bi obavestili sistem da je određena operacija završena“.

Visual Components je korišćen kao 3D fabrički simulacioni alat za analizu mogućih investicionih odluka.

”Pruža nekoliko scenarija ulaganja i analizu situacije šta ako. Na taj način proces donošenja odluka biće brži i jeftiniji. U klanici, period novih investicija je svake 2-3 godine, posebno u srednjim fabrikama poput Mesne industrije Nedeljković.“

Kompanija „Nedeljković“, klanica i prerađivač mesa iz Šašinaca, sela pored Mitrovice, koja je osnovana je 1989. godine, bila je mesto gde su izvedeni ogledi sa robotima.

Ova kompanija danas zapošljava 250 radnika.

Odgovarajući na rastuću potražnju, Nedeljković takođe ima za cilj da poboljša nivo bezbednosti hrane. To uključuje poboljšanje sledljivosti mesa do nivoa do kog se konačni proizvod može pratiti do jedne životinje. Ručni unos podataka u svakom koraku usporio bi proizvodnju, povećao troškove i smanjio proizvodni kapacitet. Ručno praćenje takođe je sklono greškama. Stoga je Nedeljković počeo da razmatra automatizaciju.

Traganje mesa nije samo obeležavanje životinja i mesnih proizvoda, već i obezbeđivanje tačne logistike na podu prodavnice. Stvaranjem sistema koji bi radio i jedno i drugo, Nedeljković bi takođe mogao da podrži radnike u veoma zahtevnom radnom okruženju.

Eksperiment L4MS pružio je Nedeljkoviću priliku da testira automatizovani sistem sledljivosti i logistički sistem stvoren prema njegovim specifičnim potrebama.

Sistem logistike i sledljivosti vraća se za dve godine

Za softver i hardver potrebno je početno finansiranje od 188.500 EUR. Projektni tim procenjuje povraćaj ulaganja od 76%, pozitivnu neto sadašnju vrednost od 115.000 EUR i dvogodišnji period povrata.

„Ovaj eksperiment će nam pomoći da isporučimo ERP i robotske tehnologije prilagođene malim i srednjim preduzećima u industriji klanja mesa kako bismo povećali njihovu efikasnost i produktivnost. Naše rešenje je skalabilno i može se primeniti na druge kompanije, pa čak i na druge industrije “, kaže Zdravko Ivanković.

Na projektu dizajniranja i izrade robota pored kompanije „NO Solutions“ iz Novog Sada, učestvovali su  i Univerzitet Heidelberg iz Nemačke i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, koga su zastupali Vladimir Todorović, dr Marinko Maslarić i dr Mirko Raković, zadnja dva Mitrovčani.