Mitrovica koje više nema: Miris pravog hleba iz Kazanadžiluka

Starijim Mitrovčanima još uvek je u sećanju miris pravog hleba, koji  se u smrznuta zimska jutra širio celom ulicom, poznatom kao Kazandžiluk iz male pekare “Beba“.

Stare pekare više nema, kao ni čuvenih starih majstora hleba i  peciva Hanife i Ganija Demaja.

-Poreklom sam iz Prizrena, a pekarski zanat sam izučio u Kosovskoj  Mitrovici 1955. godine. Moja žena Hanifa, koju ovde svi zovu Persa,  je iz Gradačca kod Brčkog, a njena sestra udata za mog brata, te  smo se tako i upoznali. U Mitrovicu smo stigli 1960. godine, radili  najpre u poznatoj pekari kod Železničke stanice kod Borke, pa u  Mačvanskoj Mitrovici u pekari u centru kod starog Brodogradilišta,  pričao je nekada za Blic i M novine stari pekar Gani Demaj.

Pekarska porodica Demaj selila se sa svojim traženim zanatom svuda po Sremu i Banatu, da bi se konačno  skrasili u maloj pekari ‘’Beba’’  u Kazandžiluku.

-Nekada se hleb drugačije pravio. Umesto kvasca koristili smo  maju, koja se dobijala od hmeljove vode. To se mešalo sa brašnom i testo  je jako brzo nadolazilo, kao mleko kad kipi. Po starim recepturama  testu se dodavao i crni luk i slanina, to je tako bilo ukusno, rečima  se ne može opisati, to se mora probati!

Za svečane prilike, za slavlja i post pravio se, pričao je majstor, i sinit-specijalna vrsta hleba, sa posebnim, jakim mirisom, no, bio je   lako kvarljiv i brzo se buđavio.

Mitrovčani su nekad voleli hleb na starinski način specifične arome   bračnog para Demaj, pa dolazili ujutro po njega iz najudaljenijih  krajeva grada.  

U to vreme takav hleb u Carskom gradu pravili su jedino još Borka  u pekari kod Železničke stanice i Željko Seničanin u Laćarku.

-Težak je ovaj naš posao, kao rudarski. Radno vreme nam počinje u  ponoć, pa moj sin, snaha i ja radimo sve do ujutro osam, devet  sati. Posle uvek imam obaveza koje me čekaju, pa ne stignem da  legnem pre osam uveče. A, onda opet u ponoć na posao i tako već  decenijama. Supruga dolazi ujutro u našu pekaru i njen zadatak je  da usluži mušterije. Moj sin je učio kod mene i usavršio pekarski  zanat. On i snaha drže buregdzinicu kod Pedagoške akademije. Ali,  ne bih voleo da unuk, koji sada pohađa Medicinsku školu, pođe  našim stopama. Suviše je to mukotrpan posao, uništava  čoveka,   zato malo ko i hoće da se njime bavi. Ali, ja ga volim, ušao mi u  krv, pa šta ću, radiću dok mogu, govorio je nekad stari pekar.