Mobilni vakcinalni punktovi i promene u merama

Mobilni vakcinalni punktovi radiće vikendom po selima, danas počinju u Laćarku, saopštila gradonačelnica Svetlana Milovanović i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije. Epidemiološka situacija i dalje vanredna uz blag porast broja obolelih od kovida 19.

Na osnovu pozitivnog izveštaja komunalne inspekcije za grad Sremska Mitrovica na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije pozivajući se i na naredbu o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti kovida 19 donet je zaključak koji je prilagođen našem gradu.

Kako je saopštila gradonačelnica Svetlana Milovanović u Zaključku Gradskog kriznog štaba se kaže da od danas 19. marta 2021. godine, u našem gradu neće raditi sledeći objekti: „U oblasti trgovine na malo, neće raditi trgovinske i druge radnje i prodajna mesta u kojima je neophodno prisustvo korisnika i gde je prisustvo i kontakt dugotrajnog trajanja, tu mislimo prvenstveno na butike. Neće raditi objekti koji pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva koje obuhvataju prodaju hrane i pića, tipa restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i slično, takođe neće raditi objekti u kojima se priređuju posebne i klasične igre na sreću, kladionice, kockarnice, igraonice i slično. Neće raditi ni objekti koji pružaju zanatske i druge usluge u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge, kozmetički saloni, frizerski saloni i saloni lepote. Neće raditi objekti u oblasti kulture, muzeji, galerije i sl, takođe objekti u oblasti sporta koji podrazumevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge, fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa-centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju. Stavljen je akcenat ograničenja kontakta među ljudima kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze kovid 19.”

„Izuzeci od ovog zaključka, ograničenja se ne odnose na radno vreme apoteka, uključujući i poljoprivredne apoteke, izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane bez ograničenja; trgovinskih i drugih radnji prodajnih mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnica hrane za životinje znači pet šopovi, prodavnica stočne hrane i drugo, zatvorenih i otvorenih pijaca uključujući i one koje prodaju obavljaju trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koju se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, oni mogu da rade do 21 sat, objekti brze hrane mogu da vrše šalterske prodaju svojih proizvoda do 21 sat; kioska i trafika koji su kao takvi registrovani i klasifikovani i postavljeni na javnoj površini i u kojima se prodaju štampa, duvanske prerađevine i sitna neprehrambena roba i koja se obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (do 21 čas); ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskie ordinacija i laboratorija i sl (bez ograničenja); objekata namenjenih za sport i rekreaciju — kada se koriste u svrhu treninga i priprema i održavanja registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza i to u unapred zakazanim terminima”, dodala je gradonačelnica Milovanović.

Restorani i barovi hotelskih i drugih smeštaja biće otvoreni isklјučivo za goste koji imaju prijavlјen boravak u tom hotelu. Radiće i sve druge radnje, objekti i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke, cvećarske, optičarske, sajiijske, zlatarske, knjižare i el. radnje, servisi, tećnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja (do 21,00 čas). Državne i javne institucije nastavljaju da rade, kao i sudovi, javni beležnici, izvršitleji, banke i pošte, osiguravajuća i privredna društva, menjačnice.

Svetlana Milovanović je pozvala sve koji se nisu do sada vakcinisali da to učine, ako mogu: „Svi zainteresovani Mitrovčani moći će da prime vakcinu na vakcinalnom punktu u Poslovno-sportskom centru „Pinki” svakog radnog dana i vikendom, a ono što je novo, važi od danas, petak, subota i nedelja, vikend od 9:00 h do 15:00 h imamo i mobilne punktove. Ovog vikenda će oni biti u Laćarku, danas će to biti punkt na Beloj ruži u Laćarku kod SIM marketa, u subotu kod Varde i kod Svečane sale i u nedelju ostaju ta dva punkta i kod SIM marketa kod pumpe. Mobilne ekipe su ovog vikenda u Laćarku, a svaki naredni vikend će biti u nekom drugom selu, tako da svi naši sugrađani mogu da se na brz i lak način vakcinišu na ovim punktovima.”

Komunalni inspektor Miloš Madžić obavestio je javnost da je od stupanja novih mera na snagu izvršeno 402 nadzora. U toku tih inspekcijskih nadzora na teritoriji Grada Sremska Mitrovica nije uočen nijedan prekršaj niti je bilo potrebe za upozorenjem. Tako da je zaključio da su svi naši sugrađani ispoštovali mere za ovaj period.