Мuzej „Ilijanum“ – pet decenija postojanja

Danas Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ slavi punih pedeset godina postojanja.

Muzej je otvoren 1970. godine inicijativom Ilije Bašičevića Bosilja (1895—1972), slikara i svetskog klasika marginalne umetnosti, kao njegov svojevrstan legat.

On se obratio pismom SO Šid, napisanim 3. novembra 1970. godine, pa je potpisivanjem Darovnog ugovora između Ilije Bašičevića-Bosilja i tadašnjeg predsednika opštine Šid, 14. januara 1971. godine, počeo svoj život Muzej naivne umetnosti „Ilijanum” u Šidu.

Za potrebe smeštaja i izlaganja poklonjene zbirke, adaptirana je zgrada nekadašnje škole učenika u privredi u Ulici Moše Pijade 25 (danas Ulica Cara Lazara). U ono vreme taj prostor je bio jedan od najreprezentativnijih u Šidu i kao takav korišten je i za sklapanje građanskih brakova, uz saglasnost porodice Bašičević.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka krenulo se sa adaptacijom objekta u Ulici Školska 2 u Šidu (nekadašnja osnovna škola), namenjenog smeštaju Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum”. U ovaj objekat Muzej se uselio 1991. godine i u njemu se nalazio sve do 2009. godine. Te godine, objekat u kome se Muzej nalazio vraćen je, Rešenjem Direkcije za restituciju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Rešenje za smeštaj Muzeja nađeno je u adaptaciji objekta u Ulici Svetog Save 5. Nakon što su radovi privedeni kraju, saznalose da je upravo ovu kuću (Vinterštajnova kuća, kako je zovu stari Šiđani) porodica Bašičević videla kao prostor za smeštaj legata Ilije Bosilja. Tako je, nakon četrdeset godina, sticajem raznih okolnosti, Muzej stigao na mesto na kome je trebalo da bude od prvog dana.