Muzej Srema posetili migranti iz prihvatnog centra u Moroviću

Grupa migranata iz prihvatnog centra u Moroviću, zajedno sa članovima UNHCR-a posetili su Lapidarijum Muzeja Srema a potom i stalnu istorijsku postavku. Ovo je druga organizovana poseta migranata Muzeju Sremu, koja je podržana od Grada Sremska Mitrovica.

Direktor Muzeja Srema Andrija Popović rekao je: „Muzej Srema obeležava Svetski dan raseljenih i izbeglih lica, čast nam je da ih ugostimo i na taj način olakšamo im boravak kod nas i učinimo ugodnijim. Ukoliko bude zainteresovanih a sigurni smo da hoće, biće organizovano još poseta“.

Jelena Aćimović iz Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju je izjavila: „Mi smo povodom Svetskog dana izbeglica koji je bio 20. juna organizovali posetu Muzeju Srema za izbeglice koje borave u prihvatnom centru Šid. Radi se o ljudima koji dolaze iz Iraka, Sirije, Irana, Palestine. Za njih je veoma bitno da se upoznaju sa kulturom i istorijom područja na kome žive. Inače jedna poseta je bila organizovana u maju i bio je jako veliki odziv. Tako da smo odlučili da organizujemo novu posetu, i želeli bismo da zahvalimo Gradu Sremska Mitrovica i Muzeju Srema na gostomprimstvu i dobrodošlici, jer su zaista svi imali samo pozitivne utiske“.

„Došao sam sa zadovoljstvom u ovaj grad, da vidim istoriju ovog lepog grada. U ime mog naroda i u ime moje cele porodice, zahvaljujem se srpskom narodu, što ste ljubazni. Hvala vam puno što pomažete izbeglice i što smo ovde dobrodošli“, rekao nam je jedan od migranata koji dolazi iz Iraka.