Na današnji dan pre 44 godine umro Josip Broz Tito. Sremsku Mitrovicu posetio dva puta

Tito sa mitrovačkim čelnicima i arheologom Petrom Miloševićem kod iskopina Carske palate

Na današnji dan pre 44 godine, 4. maja 1980, umro je doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti, a umro je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, u 15.05 sati.

Posle sastanka sa sremskomitrovačkim rukovodstvom na stepenicama kod popularnog „Komiteta“ pored Gradske kuće

Tito je u januaru 1980. godine primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok god je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Tito na mitrovačkim „Brionima“

Vest o Titovoj smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

„Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“, glasila je vest koja je odjeknula u celom svetu.

Kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je sutradan Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba, Sremske Mitrovice u Beograd.

Nekoliko godina su se 4. maja u 15.05 oglašavale sirene i stao bi prevoz, a građani Jugoslavije gde god su se zatekli stajali bi mirno i Titu bi odavali počast ćutanjem.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz celog sveta, predsednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja.

Na Spome groblju 1965. godine

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. maja, kao „Dan mladosti”, prenosi Beta.

Titov grob, Kuću cveća, koja je u sastavu Muzeja Jugoslavije na Dedinju, od sahrane do sada je posetilo oko 20 miliona ljudi.

Sremsku Mitrovicu je posetio u dve zvanične posete, 1965. i 1977. godine.