Na današnji dan preminula Persida, majka velikog slikara Save Šumanovića

Na današnji dan, 18. juna 1968. godine, preminula je u porodičnoj kući u Šidu, Persida Šumanović, jedna od najvećih zadužbinarki na ovim prostorima, majka Save Šumanovića.        

Persida Šumanović je rođena 21.02.1875.godine u Šidu.Potiče iz ugledne šidske, trgovačke porodice Tubić.Odrasla je uz dva brata, Stevana i Simeona i sestru Leposavu. Školovala se u licejima u Beču i Pečuju. Imala je samo devetnaest godina kada se udala za Milutina Šumanovića, 25. septembra 1894. godine.  Dve godine kasnije, 22. januara1896, rodila je sina Savu. Zbog narušenog zdravlja svog supruga, Persida pored vođenja pošte, preuzima i brigu oko porodičnog imanja.Milutin Šumanović je preminuo 1937 i Persida se potpuno posvećuje vođenju imanja i domaćinstva. Tokom svog života, neprestano je pored majčinske ljubavi pružala podršku svom sinu Savi u njegovom odrastanju, školovanju,odlasku u Pariz i posebno tokom poslednjih deset godina života i rada velikog slikara. Svoje posleratne godine Persida Šumanović je živela sama u porodičnoj kući, okružena slikama svog sina, u ulici koja nosi ime njenog sina. Deset godina nakon tragične smrti svog sina Save, Persida Šumanović je poklonila je našoj opštini legat od 417 slika s ciljem da se osnuje memorijalna galerija u Šidu. Pored legata, Persida je poklonila porodičnu kuću i osam jutara zemlje.       

U Darovnom ugovoru, između ostalog, napisala je i sledeće:,,(..) Smatrajući životnu želju svog sina svojom materinskom i ljudskom obavezom, ostvarujem je danas kao naš zajednički cilj poklanjajući Savino životno delo rodnom mestu koje je on ovekovečio kroz svoju ljubav , učinio poznatim i slavnim svojim slikama. Posle nesrećne i nagle smrti moga sina kao amanet sam zadržala toliko puta ponovljenu želju da njegova umetnost nađe mesto i bude sačuvana u našem rodnom kraju. Ispunjavajući taj amanet, uverena sam u duboko razumevanje i ljubav kojom će biti prihvaćen kako od građana Šida tako i od budućih naraštaja(…)“ (uvodni deo Darovnog ugovora, 1952. godina).