Na današnji dan u Buđanovcima oboren američki bombarder „F-117 A“

Foto: Profimedia

Na današnji dan 1999. godine u atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder „F-117 A“, takozvani „nevidljivi“ kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije.

Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD, i izazvalo je nevericu i šok u NATO a posebno u Vašingtonu. Do tada se smatralo da avion „stelt“ tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatrao nevidljivim za radare, nije moguće oboriti. Stelt avion, ponos američke avijacije, koji je učestvovao u NATO bombardovanju SRJ, oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane. Oko 20 sati i četrdeset minuta na modifikovanom radaru ruskog raketnog sistema S-125 (neva), uočena meta, a samo jedan minut kasnije avion je pogođen iznad vojvođanskog sela, nedaleko od Rume.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa „neva“, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani. Pilota su evakuisale američke snage. F-117 A je pre agresije na Jugoslaviju korišćen u američkoj invaziji Paname 1989. godine i u Zalivskom ratu dve godine kasnije.