Na Fruškoj gori odmiče rekonstrukcija staze do Brankovog groba

Oko 40 odsto staze od 954 metra do groba pesnika Branka Radičevića na Stražilovu popločano je i napravljena su dva od šest odmorišta.

Novac za ovaj p Na Fruškoj gori odmiče rekonstrukcija staze do Brankovog grobaao, 39 miliona dinara, Javnom preduzeću „Nacionalni park Fruška gora“ dodelio je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam na osnovu odluke Pokrajinske vlade. Izvođač ima rok do 1. juna da ga završi.

Na toj deonici su postavljene i dve informativne table sa stihovima Branka Radičevića i podacima o biljnim vrstama Fruške gore, a na odmorištima drvene klupe i kante za smeće.Rekonstrukcija je počela 15. januara, a izvodi je preduzeća DNB Konsalting iz Lazarevca. Iako je prvobitno rečeno da će radnici popločavati s obe strane stazu, to se radi samo s gornje, kako se sa mehanizacijom ne bi dok traju radovi prelazilo preko nje. U podnožju je popločana samo da bi se videlo kako izgleda.

Foto: Vojvodina uživo

Staza će celom dužinom biti široka 2,60 metara, uključujući i ivičnjake i bankine, a oblaže se prirodnim granitnim kockama 10x10x10 centimetara. Od istog materijala su i ivičnjaci.

Trasa se poklapa sa dosadašnjom uz manja odstupanja i projektovana je isključivo za dvosmerno kretanje pešaka. Predviđena su četiri drvena mosta i osam potpornih zidova na mestima gde su se prethodni obrušili. Da bi se ublažio nagib staze, koji je u proseku 12 odsto, imaće osam kamenih stepeništa. Mobilijar na stazi i na oba platoa koja su predviđena za uređenje, biće iz proizvodnog programa Nacionalnog parka.