Nacionalni park Fruška gora dobija 15.000 novih stabala hrasta

foto Gradske info

Promont grupa d.o.o. i Fruške terme rizort potpisali su sporazum o donaciji Nacionalnom parku Fruška gora, kojim će biti posađeno 15.000 novih stabala hrasta lužnjaka.

Ova važna akcija doprinosi očuvanju prirode i biodiverziteta u Nacionalnom parku, kao i obnovi šumskih područja koja su pretrpela oštećenja.

Nacionalni park Fruška gora, kao zaštićeno prirodno područje, ima veliki značaj za očuvanje biološke raznovrsnosti i prirodnih resursa. Dodavanje novih stabala hrasta lužnjaka u njegovu vegetaciju jača njegovu ekološku vrednost i doprinosi održivom razvoju ovog područja.

Ovaj korak u obnovi šumskih ekosistema Nacionalnog parka ima dugoročne benefite za lokalnu zajednicu i turističku industriju.

Hrast lužnjak, kao autohtona vrsta drveća, ima izuzetan ekološki značaj i predstavlja važan deo prirodnog ekosistema. Njegova sadnja ne samo da doprinosi očuvanju biodiverziteta, već i jača prirodnu stabilnost šuma i unapređuje kvalitet životne sredine.

Hrastovi su deo naše kulturne baštine i tradicije, te njihovo očuvanje ima šire društvene i kulturne implikacije.

Hrastovi se simbolično povezuju sa vrhovnim bogovima, gromovnicima, pa se tako i u slovenskoj mitologiji zaštitinikom hrasta smatrao vrhovni bog Perun. Za hrastove se vezuje veliki broj narodnih predanja, verovanja i legendi.