Nedimović: „Ako smo mogli sa Kinom, Indijom i UAE, što ne bismo mogli i sa Bahreinom“

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, istakao je danas da je tržište Kraljevine Bahreina otvoreno je za proizvode iz Srbije.

Postoji prostor za proširenje saradnje privrednici dve strane vide u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, sektoru logistike, IT sektoru i telekomunikacijama.

Na poslovnom forumu Srbija-Bahrein, koji je organizovan u okviru dvodnevne posete delegacije Bahreina Srbiji, a na kojem je 20 srpskih kompanija predstavilo svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa tom zemljom, ministar Nedimović rekao je da forumu prisustvuju predstavnici najjačih investicionog fondova iz Bahreina i naših kompanija, a da je cilj foruma da se započnu novi poslovi.

Rekao je da je saradnja sa Bahreinom moguća u oblasti odbrambene industrije, hotelijerstva i agrobiznisa, a da današnjem forumu prisustvuju naše kompanije iz oblasti agrobiznisa, IT sektora i sektora logistike.

Istakao je da je našim proizvodima iz Srbije potrebno 10-12 dana da stignu do luka i dodao da je Bahrein sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje.

„Ako smo mogli da se povežemo sa Kinom, Indijom i UAE, ne vidim razlog zašto ne bismo mogli i sa Bahreinom“, rekao je Nedimović.

Konkretno su, kaže, privrednici iz Bahreina zainteresovani za jagodičast i bobičasto voće, goveđe i jagnjeće meso, ali i za sve povrtarske kulture.

Ministar podseća da Bahrein svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji, a da sve ostalo mora da uvozi.

Ako sve bude bilo po planu, Nedimović kaže da je izvoz naših proizvoda u Bahrein moguć već idućeg meseca.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ističe da se za srpske privrednike otvara potpuno novo tržište.

„Danas su prisutni predstavnici investicionog fonda iz Bahreina koji raspolaže kapitalom preko 10 milijardi dolara za investiranje u Evropu, Severnu Afriku i Bliski Istok“, izjavio je Vesović.

On je dodao da Bahrein želi da napravi snažne logističke centre širom sveta i da to predstavlja značajan prostor za saradnju sa privrednicima iz Srbije.

Istakao je da iz Bahreina Srbija najviše uvozi rude aluminijuma, a izvozimo gume za vozila i delom jabuke i pića.

Iskustvo poslovanja na tržištu Bahreina predstavila je kompanija „VodaVoda“, čiji je istoimeni proizvod već pozicioniran na tom tržištu, a kao premijum proizvod postala je i zvanično piće bahreinskog dvora.

Kreator i osnivač brendova VodaVoda i Gorki list Vojin Ðorđević rekao je da se VodaVoda, kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda sveta, izvozi u čak 15 zemalja.

Ukupna robna razmena Srbije i Bahreina u 2020. godini iznosila je 40,7 miliona dolara.

U Bahrein smo prošle godine najviše izvozili gume za automobile, jabuke, mineralnu vodu, električne mašine i opremu, testenine…

Uvozili smo najviše sirovi aluminijum, različitu vojnu robu, tkaninu i drugo.

Izvor: Tanjug