Održane radionice za učenike osnovnih škola u ruralnom području Sremske Mitrovice

Članovi Ruralnog centra Sova su tokom marta meseca održali ukupno 21 interaktivnu radionicu za učenike osnovnih škola u Laćarku, Noćaju i Šašincima, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Radionice su obuhvatale prikazivanje filma i prezentacije o upravljanju komunalnim otpadom i diskusiju sa učenicima o filmu, otpadu, reciklaži, vrstama otpada i načinu da smanjimo količinu istog.

Učenici su pokazali veliko interesovanje za tokove otpada u njihovom okruženju i visok stepen poznavanja problema sa upravljanjem istim. Naročito je značajno da su učenici bili svesni mnogih problema i izazova pravilnog odlaganja otpada u seoskim područjima (nedostatak organizovanog sakupljanja starih baterija, električnog i elektronskog otpada, kao i ambalaže od pesticida). Istakli su i postojanje brojnih divljih deponija i odbačenih, uginulih životinja.

Upoznati i svesni mladi naraštaji nas dodatno obavezuju da u novom lokalnom akcionom planu za upravljanje otpadom (čiju izradu očekujemo da počne što pre) predložimo i razmotrimo rešenja za sve pomenute probleme upravljanja otpadom u ruralnom području Sremske Mitrovice.

Interaktivne radionice su održane u okviru projekta “Za odgovorno upravljanje otpadom u ruralnom području”, koji se sprovodi sredstvima “#EU za tebe” kroz grant “Zeleni inkubator” Beogradske otvorene škole a realizuje ga udruženje Ruralni centar Sova.