Nestvarna mesta: Deliblatska peščara (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
U jugoistočnom delu panonske nizije, u Banatu, nalazi se Deliblatska peščara – najveći peščani teren u Evropi. Proteže se između Dunava i Karpata na 300 kvadratnih kilometara.

Smatra se da datira iz perioda ledenog doba, a danas predstavlja dom mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja koje su retke ili ugrožene u Evropi, ali i širom sveta. Zabeleženo je više od 900 biljnih vrsta, a neke od njih su: kleka, pančićev pelen, peškarsko smilje, božur i mnoge druge.

Kada govorimo o fauni Deliblatske peščare, među njenim retkostima ističu se vrste sa stepskih staništa: pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge vrste.

Pored njih, Deliblatska peščara je stanište drugih ptica i insekata, dok stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja dodatno doprinosi bogatstvu faune ovog stepskog područja.

Foto: Vojvodina uživo

Ovaj geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen, proglašen je Specijalnim rezervatom prirode 1977. godine. Pored toga, 1989. godine, proglašen je i za Međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

Nadmorske visine dina u Deliblatskoj peščari se kreću u rasponu od 70 do 200 metara. Bitno je naglasiti da na nacionalnom nivou, Deliblatska peščara predstavlja prirodno dobro od posebnog značaja, koje spada pod prvu kategoriju zaštite. Svoj autentičan naziv dobila je po selu Deliblato, koje pripada opštini Kovin.

Osim bogate prirode, svi posetioci Deliblatske peščare mogu da uživaju u različitim naučno-rekreativnim sadržajima i izletištima. Edukativni centar “Čardak” i izletište “Devojački bunar”, su odlična početna stanica za posetioce.

https://www.youtube.com/watch?v=40KYXcoI5zU

Zanimljivo je da se upravo ovde snimao film “Boj na Kosovu” i najveći deo radnje filma “Ko to tamo peva”.

Posetom Deliblatske peščare saznaćete kako zvuči tišina koja se čuje i otkriti nesvakidašnje delove prirode.