Nestvarna mesta: Specijalni rezervat prirode “Uvac” (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
 Na području jugozapadne Srbije, u okviru Starovlaško-raške visije nalazi se još jedno nestvarno mesto – Specijalni rezervat prirode “Uvac”.

Specijalni rezervat prirode “Uvac” je dragulj prirode, a o njegovom značaju govori činjenica da je proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno za prirodno dobro I kategorije.

Reka Uvac dugačka je 119 kilometara i najduža je pritoka Lima.

Ovo mesto okružuju planina Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor, Jadovnik, a krase ga mnogobrojne retke vrste flore i faune, dok centralnu morfološku celinu predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinama njenih pritoka.

Zanimljivo je da se na ovom mestu nalazi jedna od najvećih kolonija beloglavih supova, impozantnih ptica, u Evropi.

Specijalni rezervat prirode “Uvac” zahvata površinu od čak 7543 hektara, dok njegova minimalna nadmorska visina iznosi 760 metara, a maksimalna 1322 metara.

Hidroenergetski potencijal planinske reke Uvac iskorišćen je formiranjem tri brane, a tada su i nastala tri veštačka jezera – Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko jezero.

Foto: Vojvodina uživo

Važno je naglasiti da je Ušački pećinski sistem najveći pećinski sistem u Srbiji, pa nije ni čudo što predstavlja jednu od glavnih atrakcija ovog mesta.

Osim pećina, obavezno mesto za obilazak predstavlja vidikovac “Molitva”, sa kog se pruža pogled na meandre reke Uvac. O njegovoj posebnosti govori činjenica da su posetioci iz svih delova sveta, baš na ovom mestu zabeležili spektakularne fotografije, a neosporno je da očaravajuća lepota ovog prizora, ali i celog rezervata, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.