Obeležavanje godišnjice stradanja srpskih rodoljuba na Legetu i Spomen groblju

Danas, 2. septembra, sa početkom u 11 časova, na polju Leget biće obeležena 109. godišnjica bitke iz Prvog svetskog rata koja se dogodila na ovom mestu.

Tim povodom sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održaće opelo nastradalim ratnicima, nakon čega će biti upriličeno polaganje venaca. Očekuje se obraćanje predstavnika Grada Sremska Mitrovica.

Spomenik na Legetu pre Drugog svetskog rata

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

U nedelju, 3. septembra, na prostoru Pravoslavnog groblja u Sremskoj Mitrovici, održaće se pomen povodom 81 godina od stradanja naroda Srema u Drugom svetskom ratu.

Tog dana, u 11 časova, Vladika Sremski Vasilije će sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Kapeli Prepodobne Majke Paraskeve na Pravoslavnom groblju, nakon čega će održati parastos za postradale (oko 11 časova) kod spomen ploče na Spomen groblju, po čemu će uslediti polaganje venaca i prigodni program.

Kaznena ekspedicija, koju je predvodio Viktor Tomić, glavni opunomoćenik ustaškog poglavnika Ante Pavelića, za mesec i po dana, ubila je više od 6.000 nevinih muškaraca, žena i dece i uhapsila više od deset hiljada civila.

Samo na prostoru pored pravoslavnog groblja, u najvećoj zajedničkoj grobnici na ovim prostorima nađeno je oko 2.800 posmrtnih ostataka streljanih žrtava. To su podaci Anketne komisije za Srem, koji su prikupljeni iskopavanjem streljanih neposredno nakon prestanka ratnih dejstava.