Novi konkursi za pomoć ugostiteljima

Grad Sremska Mitrovica raspisao je dva nova javna poziva za pomoć ugostiteljskim objektima koji svoju delatnost obavljaju u objektima koji se nalaze u javnoj svojini ili drugih nivoa vlasti.

Foto: E Cucina

Naša lokalna samouprava već je pomagala putem javnih poziva kafićima, restoranima, prodavnicama brze hrane, igraonicama i svečanim salama i njima su skoro sva sredstva isplaćena prošlog meseca.  Grad Sremska Mitrovica nastavlja da pomaže ugostiteljima, sada objavljujući dva nova javna poziva za pomoć ugostiteljskim objektima koji svoju delatnost obavljaju u objektima koji se nalaze u javnoj svojini ili drugih nivoa vlasti.

Kako je rekao načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo: „Za prvi poziv smo opredelili dva i po miliona dinara. Najmanji iznos koji se može dobiti po subjektu je 100.000 dinara, a najviši je 400.000 dinara. Grad želi da takvim ugostiteljima pomogne oko plaćanja zakupnine. Napravili smo određene kriterijume na osnovu površina tih ugostiteljskih objekata. Kada govorimo o sojenicama, odlučili smo da objekti do 250 kvadratnih metara plaćaju zakupninu od 100.000 dinara, objekti površine od 251 do 500 kvadrata 150.000 dinara, zatim za objekte koji imaju površinu od 500 do 700 kvadratnih metara 200.000 dinara i za objekte koji zauzimaju površinu preko 700 kvadrata iznos je 400.000 dinara. U tu grupu smo uvrstili i ugostitelje koji obavljaju delatnost u objektima tipa noćni bar, jer zbog epidemije nikako nisu radili, a plaćali su sve vreme zakupninu”.

Za drugi javni poziv je opredeljeno milion dinara, kaže Ševo i dodaje: „U drugom javnom pozivu nismo hteli da određujemo kriterijume, jer smo na neki način želeli da odamo priznanje svima koji su rešili da se bave ugostiteljstvom u kriznom periodu od 15. marta do 17. avgusta prošle godine. Tu smo opredelili 100.000 dinara po privrednom subjektu”.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić podsetio je da je po osnovu prethodna dva javna poziva u martu, Grad pomogao 85 ugostitelja sa teritorije grada i 12 iz seoskih sredina. Rekao je: „Po prvom javnom pozivu koji smo objavili za pomoć ugostiteljskim objektima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, tipa kafići, restorani, prodavnice brze hrane, dečje igraonice, koji je realizovan u potpunosti, ukupno je 85 privrednih ugostiteljskih subjekata ostvarilo pravu 85 sa teritorija grada i 12 seoskih ugostitelja. Ta mera je realizovana i sva pomoć je isplaćena ovim ugostiteljskim objektima. Kada je reč o drugom javnom pozivu, koji se odnosio na svečane sale, isplaćeno je po ugovoru pedeset posto od iznosa pomoći, a ostatak se očekuje do kraja aprila. Novim pozivima nastavljamo da pomažemo ugostiteljima, jer nam je važno da očuvamo balans između zdravlja stanovništva i ekonomije.”

Prvi javni poziv odnosi se na objekte koji se nalaze na priobalju Save: sojenice i splavovi. Drugi javni je namenjen subjektima koji su se počeli baviti ugostiteljstvom u periodu od 15. marta do 17. avgusta 2020. godine. Javni pozivi su otvoreni do 29. aprila i objavljeni su na sajtu grada i u Opštinskom uslužnom centru.