Obavezno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

foto AMSS,Registracija-vozila.rs

Ukoliko planirate da idete u inostranstvo automobilom koji se ne vodi na vas, odnosno nije registrovan na vaše ime – morate da imate tzv. ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Zvaničan naziv ovog dokumenta je – „Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu“ ili DTV.

Ova dozvola (ovlašćenje) obavezna je čak i ukoliko je reč o porodičnom automobilu koji je, na primer, registrovan na vašeg brata, oca, sina…

Mnogima deluje nelogično i nepotrebno da se traži Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu za porodični auto.

Međutim, imajte u vidu da mali problem u inostranstvu može da se zakomplikuje ukoliko nemate tu dozvolu (ovlašćenje). Vi jednostavno niste zvanično vlasnik, pa policija, osiguravajuća kuća ili neka druga institucija ili služba u drugoj zemlji ne može da zna da li vam je vlasnik zaista dozvolio da koristite auto ili je auto ukraden.

Pritom nema veze što vi imate sva druga dokumenta (saobraćajnu dozvolu, polisu osiguranja), isto prezime kao vlasnik, istu adresu i slično. 

Koliko košta ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu košta 1.500 dinara.

Gde može da se uzme ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu može da se uzme jedino u Auto-moto savezu Srbije – AMSS.

Da li prilikom uzimanja ovog ovlašćenja mora da bude prisutan vozač koji će koristiti auto u inostranstvu?

Da, prilikom izdavanja ovlašćenja obavezno je prisustvo korisnika vozila.

Da li mora da bude prisutan i vlasnik vozila?

Mora da bude prisutan i vlasnik automobila, ali postoji alternativa – korisnik vozila može da priloži ovlašćenje dato od strane vlasnika vozila, overeno kod notara, na osnovu kojeg prisustvo vlasnika nije obavezno.

Ovo ovlašćenje mora da sadrži klauzulu u kojoj piše da se korisnik vozila ovlašćuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu.

Koliko važi ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Važi samo 1 godinu. Ne može da se uzme na duži period. To je uređeno međunarodnim propisima. Može da se izda na kraći period, ukoliko vlasnik automobila to želi.

Rok važnosti se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila.

Koja dokumenta su potrebna za ovlašćenje za vožnju tuđeg vozila u inostranstvu?

1)   Lična karta vlasnika vozila

2)   Pasoš korisnika vozila koji putuje u inostranstvo (može i samo lična karta za putovanje u BiH i Crnu Goru)

3)   Saobraćajna dozvola

Ukoliko je vlasnik automobila pravno lice – umesto lične karte, prilaže se originalni dopis, na memorandumu, potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom, kojim se korisnik vozila ovlašćuje da može da upravlja tim vozilom u inostranstvu.

Za putovanje u BiH i Crnu Goru nije neophodan pasoš za dobijanje ovog ovlašćenja?

Ako korisnik vozila putuje u BiH ili Crnu Goru, za koje nije potreban pasoš, ovlašćenje može da se izda korisniku samo na osnovu lične karte, ali mora da potpiše da je upoznat s tim da ne može da koristi to ovlašćenje u drugim zemljama za koje mora da ima pasoš.

U tom slučaju se u posebnu rubriku upisuje da je korisnik vozila upoznat sa ovim ograničenjem.

Da li je ovo ovlašćenje zaista potrebno i u praksi?

Istina, najverovatnije vam Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu niko neće tražiti, isto kao ni međunarodnu vozačku dozvolu, ali s obzirom na cenu ovih dokumenata u odnosu na moguće komplikacije, troškove i gubitak vremena u slučaju komplikacija (npr. udes, bez obzira ko je kriv) ne isplati se da rizikujete.

Na primer, dođe do udesa, bez obzira na to ko je kriv. U zavisnosti od težine udesa, zemlje u kojoj se desio i raznih drugih faktora, možda ćete morati da „imate posla“ sa policijom, osiguravajućim kućama, itd…

Nedostatak zvaničnog međunarodnog dokumeta kojim vas je vlasnik ovlastio da koristite njegov auto u inostranstvu može da spreči razne nesporazume, komplikacije i probleme. 

Šta ako je auto „kupljen“ na lizing (vlasnik je lizing kuća)?

U slučaju da je auto u vlasništvu lizing kuće, a korisnik lizinga fizičko lice, on mora da obezbedi ovlašćenje od lizing kuće da može tim vozilom da putuje u inostranstvo.

Ukoliko u ugovoru o lizingu već postoji ova odredba, nije potrebno dodatno ovlašćenje lizing kuće. Ukoliko je korisnik lizinga pravno lice, to pravno lice daje ovlašćenje krajnjem korisniku. Takođe, mora da se obezbedi ovlašćenje lizing kuće za upravljanje vozilom u inostranstvu, ukoliko ova odredba nije navedena u ugovoru o lizingu.

Izdatu dozvolu (ovlašćenje) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu potrebno je odneti u lizing kuću na overu. U donji desni ugao lista unutrašnje leve strane ovlašćenja („Svojeručni potpis vlasnika vozila“) stavlja se pečat i potpis vlasnika vozila, u ovom slučaju, lizing kuće.

Korisnik vozila može da priloži ovlašćenje dato od strane vlasnika vozila, overeno kod notara, na osnovu kojeg prisustvo vlasnika vozila nije obavezno pri izdavanju dozvole (ovlašćenja) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Ovlašćenje mora da sadrži klauzulu da se korisnik vozila ovlašćuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu.

Može li da se izda ovlašćenje za auto sa stranim registarskim tablicama?

Ne, dozvola ili ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu može da se izda samo za vozila registrovana u Srbiji.