Obeležen Dan MUP-a i policije

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Policijski službenici i vatrogasci-spasioci obeležili su Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavu Ministarstva i Dan policije taktičko-tehničkim zborom Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici na centralnom gradskom trgu.

Zboru u našem gradu na Trgu Ćire Milekića prisustvovali su gradonačelnica Svetlana Milovanović, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo, građani i deca.

Na taktičko-tehničkom zboru na Trgu Ćire Milekića građani su zajedno sa svojom decom imali priliku da se upoznaju sa veštinama, opremom i vozilima koja policija koristi u svom radu. Izložena su policijska vozila i prateća oprema (patrolni automobili, saobraćajni motocikli, vatrogasna vozila, čamac, „marica”, džip, kombi IJP, dron, vatrogasna oprema i oprema za forenziku), u prisustvu nadležnih policijskih službenika i njihovih starešina.

Tokom manifestacije na trgu, postavljena su vozila, delove forenzičke i vatrogasne opreme koji se koriste u radu. Prikazan je samo deo kapaciteta kojima raspolaže Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici, prema rečima Željke Avrić PR MUP-a, koji treba da doprinese efikasnosti rada policijskih službenika u rešavanju u suzbijanju krivičnih dela, očuvanju javnog reda i mira i kontroli regulisanja saobraćaja.

Naši najmlađi sugrađani imali su priliku da nauče osnove bezbednosti, da se upoznaju sa ulogom policije, dok su ih saobraćajci učili kako da bezbedno pređu ulicu. Uz slikovnice, edukativne programe i crteže policijski službenici su učili decu kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju.

Deci je bilo zanimljivo razgledanje policijskih vozila i opreme, a mogli su i da isprobaju kako je sedeti za volanom ili u kabini raznovrsnih policijskih vozila.