Objavljena pravila glasanja na Beoviziji 2024: Ovako možete podržati svoje favorite 

foto RTS

Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije organizuje takmičenje domaće zabavne muzike „Pesma za Evroviziju 2024“ koji je kvalifikaciono takmičenje za plasman predstavnika Republike Srbije za takmičenje „Pesma Evrovizije 2024“ koje će biti održano u Malmeu, u Švedskoj.

U cilju uspešne organizacije i poštovanja regularnosti takmičenja „Pesma za Evroviziju 2024“ utvrđen je Pravilnik o glasanju na takmičenju.

RTS organizuje i sprovodi postupak izbora kompozicije u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, kao i odredbama Pravilnika takmičenja za „Pesmu Evrovizije 2024“ koji donosi Evropska radiodifuzna unija (EBU), čiji je član RTS.

Pravila glasanja publike i žirija

Dana 27. i 29. februara 2014. godine, u polufinalnim večerima, biće izvedeno po 14 kompozicija, od kojih će stručni žiri i TV gledaoci izabrati po 8 kompozicija svake polufinalne večeri.

Ovih 16 izabranih kompozicija, takmičiće se 2. marta na finalnoj večeri, na kojoj će stručni žiri i TV gledaoci izabrati pobedničku pesmu.

Radio-televizija Srbije organizuje i sprovodi postupak izbora kompozicije u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, kao i odredbama Pravilnika takmičenja za „Pesmu Evrovizije 2024“ koji donosi Evropska radiodifuzna unija (EBU), čiji je član RTS.

Način izbora tokom sve tri večeri takmičenja uključuje glasove TV gledalaca (SMS poruke) i glasove stručnog žirija, od kojih se svaki vrede ravnomerno u odnosu 1 : 1, odnosno 50 odsto glasova od TV publike, a 50 odsto od stručnog žirija.

Stručni žiri takmičenja broji po pet članova za polufinalne večeri i pet članova za finalno veče, od kojih se po jedan imenuje za predsednika. Članove stručnog žirija, kao predsednike žirija, imenuje RTS iz redova kompetentnih ličnosti.

Članovi stručnog žirija (svaki član posebno) glasa 27. i 29. februara 2024. tako što će od 14 izvedenih kompozicija izabrati po 10 kompozicija kojima će dodeliti poene od 1 do 12, redosledom od najnižem ka najvišem, izostavljajući 9 i 11.

Gledaoci TV prenosa glasaju putem mobilnih telefona, slanjem SMS poruka za jednu od navedenih kompozicija. SMS glasanje traje 15 minut, sa jednog telefonskog broja se može glasati 20 puta.

Konačan plasman kompozicija u polufinalnim večerama dobija se sabiranjem poena iz liste stručnog žirija i publike.

Sudeći po imenima koja su se ove godine prijavila da brane boje naše zastave, borba će biti žestoka na takmičenju „Pesma za Evroviziju“ koje je poznatije kao nekadašnja Beovizija.

Ana Đurić Konstrakta se prijavila sa pesmom koja nosi naziv „Novo, bolje“, a osim nje tu su Breskvica, Teya Dora, Lena Kovačević, Fillari i mnogi drugi…